2017. január 20., péntek

Ki állja a Dragnea-Trump vacsora árát?

Az ellenzéki România Liberă értesülései szerint mégsem közpénzből fedezik, hanem a Szociáldemokrata Párt fizeti Liviu Dragnea képviselőházi elnök amerikai útját és részvételét Donald Trump amerikai elnök beiktatásán.


Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Donald Trump, Trump-beiktatás
Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu és Donald Trump — Forrás: Facebook/Liviu Dragnea
A napokban élénk visszhangot keltett, pártállás függvényében lelkesedést, vagy iróniát váltott ki, hogy a szociáldemokrata pártelnök és Sorin Grindeanu kormányfő több napos látogatásra Washingtonba utazott.

Az elnöki hivatal már Dragnea elutazása előtt, hétfőn közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatására a szokásjog szerint egyetlen ország küldöttsége, kormány- vagy államfője sem kap hivatalos meghívót, országaik képviseletére a Washingtonban akkreditált nagyköveteket hívták meg.

Dragnea azt állította: a meghívója csak azért nem „hivatalos”, mert még nem lépett hivatalba az új kormányzat, amerikai látogatása hivatalos jellegét sugallva pedig hozzátette, hogy útja költségeit várhatóan a képviselőház fedezi.

Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Donald Trump, Trump-beiktatás
Dragnea és Grindeanu
a Trump-vacsorán
Forrás: Facebook
A România Liberă szerint azonban a parlamenti titkárság végül mégsem vállalta, hogy megtéríti a házelnöknek a repülőjegy, a szálloda és „jelképes ajándékok” árát. Az ellenzéki lapnak Mircea Drăgici, az SZDP pénztárosa elárulta, hogy Dragnea amerikai látogatásának költségeit a párt fedezi, mivel Dragnea és Grindeanu a „választásokon győztes párt” elnökeként és kormányfőjeként kapott meghívót.

A România Liberă szerint ez is azt bizonyítja, hogy Dragnea nem hivatalos, hanem magánlátogatáson tartózkodik Amerikában, és olyan eseményeken vesz részt, amelyekre — százezer és egymillió dollár közötti összegekért — bárki jegyet válthatott a beiktatási bizottságnál.

Dragnea csütörtök este több fotót mellékelve arról számolt be Facebook-oldalán, hogy „egy szűk körű vacsorán” neki és Grindeanunak is alkalma volt Trumppal találkozni, akitől a román-amerikai stratégiai partnerség újabb szintre emelését kérte. A megválasztott elnök erre — a beszámoló szerint — azt válaszolta: „Azon leszünk! Románia fontos számunkra”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI