2017. január 20., péntek

Donald Trump: Visszaadjuk a hatalmat a népnek

Mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt — ígérte a pénteki hivatalos beiktatást követően elhangzott beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke.


trump inauguration, Donald Trump, Trump-beiktatás, Washington, Barack Obama, hatalomátadás, America first
Donald Trump - beiktatási beszéde kampánybeszédre emlékeztetett — Fotó: Patrick Semansky/AP/MTI
Trump korábban rövid beiktatási beszédet ígért, s az valóban kevesebb, mint húsz percig tartott. Beszédében Trump egyfajta politikai programot vázolt.

Leszögezte: a mostani hatalomátadás nem szokványos, a hatalmat — mint fogalmazott — Washingtontól visszaadjuk a népnek.naggyá

Miután megköszönte Barack Obamának és feleségének az átmeneti időszakban nyújtott segítőkész támogatást, meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak és együttes erővel újjáépítik Amerikát.

Amerikában a politikusok jól éltek, de közben az emberekről megfeledkeztek — mondta, kifejtve, hogy az elit győzelmei nem az emberek győzelmei voltak, s amíg „az elit ünnepelt országunk fővárosában, addig szerte az országban a kínlódó családoknak nem volt okuk ünneplésre”.


America first!


Beszédében Trump azt hangsúlyozta, hogy mostantól Amerika érdekei mindennél előbbre valók lesznek, döntéseinek alapja az lesz, mi az előnyös az országnak. Azon munkálkodik majd, hogy Amerika „újra győztes legyen”, s ehhez egyszerű módszert ajánl: mindenki termeljen amerikai terméket, vásároljon amerikai árut és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

Felsorolta, hogy szerinte milyen területeken van szükség változtatásokra. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az amerikai városokban bűnöző bandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt, a középosztály elszegényedett, az infrastruktúra leromlott, miközben az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön.

Más országokat tettünk gazdaggá” — fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok más országok hadseregeit finanszírozta, miközben Amerikában munkahelyek szűntek meg, gyárakat zártak be. Hozzátette: ez már a múlté, új vízió szerint kormányozzák majd az országot. „Eljött a cselekvés ideje” — hangsúlyozta.

Az új elnök kitért arra is, hogy Amerika nem akarja ráerőltetni a saját értékrendjét másokra. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja majd a világot a radikális iszlám ellen, és fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek.

Beszéde végén ismét visszatért a teendőkre, s — a választási kampányában elhangzottakhoz hasonlóan — óriási infrastrukturális beruházásokat, új utakat, repülőtereket és vasútvonalakat ígért. Hangsúlyozta azt is, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, az orvostudomány fejlesztésére, új technológiák és erőforrások alkalmazásának elősegítésére.
Minden lélegzetemmel értetek fogok harcolni és soha, de soha nem okozok nektek csalódást” — ígérte honfitársainak az Egyesült Államok új elnöke.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI