2017. január 20., péntek

Ma iktatják be Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét

A ceremóniát helyi idő szerint délelőtt, a Capitolium nyugati lépcsőjénél tartják meg szigorú hagyományok alapján.


Donald Trump, Trump-beiktatás, Mike Pence, USA, Trump-family, Lincoln Memorial, Capitolium
Donald Trump családjával a Lincoln-emlékműnél, az Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln szobra előtt — Fotó: Mike Segar/REUTERS
Az alkotmány értelmében az elnököt az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság elnöke, John Roberts esketi fel négy évre, pontban tizenkét órakor (közép-európai idő szerint 18 órakor).

Az alelnök esketésére kicsivel előbb, fél tizenkettőkor kerül sor.

Az eskütétel után Trump rövid beiktatási beszédet tart, majd az elnöki és az alelnöki pár a Pennsylvania sugárúton elindul új hivatalába, a Fehér Házba.

Az ünnepségsorozatot az előzetes bejelentések szerint várhatóan tüntetések zavarják majd meg.

Az ünnepségsorozat már csütörtökön megkezdődött: koszorúzással, tűzijátékos koncerttel és gálavacsorával.


Donald Trump, Trump-beiktatás, Mike Pence, USA,
Donald Trump és Mike Pence — Fotó: Jonathan Ernst/REUTERS
Miután a megválasztott elnök és családja — öt gyermekével és unokáival — csütörtökön a kora délutáni órákban megérkezett Washingtonba, s részt vett egy díszebéden, délután már meg is tartotta a beiktatási ünnepségsorozat első hivatalos programját. Mike Pence megválasztott alelnökkel együtt koszorúzott az arlingtoni nemzeti sírkertben.

Délután a Lincoln Emlékmű előtt több ezren gyűltek össze a megválasztott elnök és alelnök tiszteletére rendezett koncerten, ahol Trump rövid beszédet mondott. Sokak meglepetésére rövid beszédet mondott a Steve McQueen-kosztümben megjelent leendő first lady, Melania Trump is.

A koncertet a hollywoodi sztár, Jon Voight nyitotta meg, aki köszöntő beszédében így fogalmazott: „Lincoln most mosolyog, mert tudja, hogy Amerikát most majd egy tisztességes és jó ember megmenti, aki mindenkiért dolgozni fog, függetlenül hovatartozásától vagy bőrszínétől”.

Beszédében a színész megvédte Trumpot a szerinte rosszmájú sajtó támadásaitól, és hangsúlyozta, hogy amerikaiak millióinak imája talált meghallgatásra a milliárdos üzletember megválasztásával.

A „Tegyük ismét naggyá Amerikát” című koncerten a 3Doors Down, Lee Greenwood, Toby Keith lépett fel.


Donald Trump, Trump-beiktatás, Mike Pence, USA,
Donald és Melania Trump — Fotó: Jonathan Ernst/REUTERS
A műsor közben Trump rövid beszédben köszönte meg a támogatást és ismét megígérte, hogy „együtt naggyá tesszük Amerikát”.

Szólt azokhoz az amerikaiakhoz is, akiket szerinte a politikusok „elfeledtek”, s úgy fogalmazott: kormányzata minden amerikai életében fordulatot hoz majd. Nem beszélt hosszabban, mint tíz perc, de ezalatt emlékeztetett arra, hogy kormányzata megerősíti az amerikai határok védelmét, és rengeteg új munkahelyet teremt szerte az országban.

Az elnöki beiktatást már csütörtökön díszkivilágítással váró Washingtonban este gálavacsora volt a Trump-kampány nagy adományozóinak tiszteletére.


Donald Trump, Trump-beiktatás, Mike Pence, USA,
Melania és Donald Trump — Fotó: Jonathan Ernst/REUTERS
Az elegáns estélyen a Republikánus Párt vezető politikusai is részt vettek. Donald Trump itt is rövid beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta: „fantasztikus kormányunk lesz, büszke vagyok a választásaimra”. Trump azt is közölte: 2020-ban „hagyományos módszerekkel akarja megnyerni az elnökválasztást”.

Az estélyen jelen volt Trump egyik főtanácsadója, korábbi kampánymenedzsere, Kellyanne Conway, aki újságíróknak azt mondta hogy az első elnöki rendeletet Donald Trump várhatóan már hétfőn meghozza.

A Trump házaspár az éjszakát — a hagyományoknak megfelelően — a Blair House-ban, a Fehér Ház vendégházában tölti, s onnan indul kora reggel a templomi szertartásra, majd a teázásra Barack és Michelle Obama vendégeként a Fehér Házba. S majd a Fehér Házból hajtatnak konvojjal a Capitoliumhoz, amelynek lépcsőjén lesz a beiktatási ceremónia.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI