2017. január 17., kedd

Székelyföldön is bemutatják A Csárdáskirálynőt

A nagy sikerű operett születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi turné végre Székelyföldet is érinti.


Csárdáskirálynő, Budapesti Operettszínház, Kálmán Imre
A Csárdáskirálynő — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A darabot szerdán Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Ház Nagytermében, csütörtökön a csíkszeredai Csíki Játékszínben, pénteken Székelyudvarhelyen, a Székelyföldi Filharmónia hangversenytermében láthatja a közönség.

A Balassi Intézet, a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével tavaly januárban indította útjára Kálmán Imre művének nemzetközi turnéját. A több mint egy éve zajló körút korábbi állomásai Bécs, Brüsszel, Moszkva, Eperjes, London, Varasd, Peking, Csungking, Sanghaj, Maribor, Szabadka, Zombor, valamint Delhi voltak.

A műsorban Lukács Anita, Vadász Zsolt, Kardffy Aisha és Laki Péter előadásában a zeneszerző legnépszerűbb darabjának sikerszámai hangzanak el. A művészeket mindhárom alkalommal a Budapesti Operettszínház Zenekarának kvintettje kíséri.

Kálmán Imre A Csárdáskirálynő első felvonását 1914 májusában vetette papírra Marienbadban, alkotómunkáját azonban félbeszakította az első világháború kitörése.


Csárdáskirálynő, Budapesti Operettszínház, Kálmán Imre
A Csárdáskirálynő című operett bemutatásának centenáriuma alkalmából kibocsátott emlékbélyeg — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A szerző csak egy év múlva — szintén világhírű magyar szerzőtársa, Lehár Ferenc biztatására — tudta folytatni és befejezni a darab komponálását.

Az operettet 1915. november 17-én mutatták be Bécsben, amely kirobbanó sikert hozott a zeneszerzőnek. Bécsben több mint ötszáz előadást élt meg és rövid időn belül meghódította Európa nagyvárosait is. Budapesten 1916 novemberében, egy évvel később pedig a New York-i Broadway-n láthatta a darabot a közönség.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy