2017. január 9., hétfő

Cioloș válaszolt Dragnea vádjaira

Az ország költségvetése nem „feneketlen zsák”, és nem lehet „betyár módjára” kezelni — üzente a volt kormányfő a szociáldemokrata elnöknek, Liviu Dragneának.


Cioloș-kormány, költségvetés, Liviu Dragnea, Románia
Dacian Cioloș — Forrás: gov.ro
Hétfői Facebook-bejegyzésében Dacian Cioloș azt írta: a választásokat megnyert párt populista ígéretei miatt a becsületesen dolgozó adófizetők hátán csattan az ostor.
Adósságba fogja taszítani az országunkat és a jövőnket. Igaz is, miért nem mondta a kampány alatt, hogy megemeli az alkalmazottak egy részének az adóját, ahogyan a második kormányülésen tette?” — kérdezte Cioloş Drageától.
Dragnea azt nyilatkozta vasárnap este a România TV műsorában, hogy 10-14 milliárd lejes hiányt találtak a költségvetésben.

Cioloş erre reagálva azt írta: az SZDP elnökét valószínűleg szembesítették a román gazdaság számadataival, és most tudatosodott benne, hogy nincs költségvetési fedezete a választási kampányban tett ígéreteinek.
Minden, minimális gazdasági ismerettel rendelkező ember tudja, hogy egy ilyen »hiány« vagy kevesebb bevételt, vagy az előrejelzettnél nagyobb költségeket feltételez — mindkét esetben meg kéne jelennie a költségvetési deficitben — ami nem történt meg. Ez a »hiány« NEM létezik” — írta a volt kormányfő
Hozzátette: 2016-ban az állam bevétele nagyobb volt, mint 2015-ben, az év végi deficit pedig kisebb volt annál az értéknél, amelyet a parlament a múlt évi költségvetés tárgyalásakor elfogadott.
Ráadásul decemberben 2,1 milliárd lej értékben fizettünk vissza áfát a cégeknek, hogy ne terheljük a következő évi költségvetést, ahogy az általában lenni szokott, éppen azért, hogy enyhítsünk az új kormányra nehezedő terheken. A többi csak mese. Különben meg 2017-re más költségvetés érvényes. Ha ebben az évben nem tudja betartani a kampányban tett ígéreteit, Liviu Dragnea úr nem hibáztathatja a múlt évi költségvetést. De ugyebár Liviu Dragnea úr nem akad fenn a részleteken. Ez ugyanaz a munkastílus, amelyet az SZDP a mi kormányzatunk alatt is alkalmazott: a technokraták a hibásak mindenért. Az SZDP diverzióval és propagandával takargatja a kudarcát és a hazug ígéreteit” — írja Cioloş.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres