2017. január 12., csütörtök

Elmenekült a Trump-dosszié szerzője

A brit külső hírszerzés egyik volt tisztje, a BBC és több más brit hírportál szerdán késő este közölt értesülése szerint Christopher Steele állította össze a jövő héten hivatalba lépő új amerikai elnököt, Donald Trumpot kompromittáló dossziét.


amerikai elnökválasztás, Buzzfeed, Donald Trump, Oroszország, titkos szolgálatok, Vlagyimir Putyin, Wikileaks, Christopher Steele, MI6, Orbis Business Intelligence
Donald Trump megválasztása utáni első sajtókonferenciájánFotó: Lucas Jackson/REUTERS
Az illető egyes értesülések szerint elmenekült angliai otthonából.

Értesülések szerint a 35 oldalas jelentést Christopher Steele, a Secret Intelligence Service — közismert nevén az MI6 — egykori alkalmazottja készítette.

Egyes amerikai hírforrások már hónapok óta tudtak a dosszié létezésről, és arról, hogy egy volt hírszerzőtől származik. A férfi nemzetiségét és kilétét azonban nem fedték fel.

amerikai elnökválasztás, Buzzfeed, Donald Trump, Oroszország, titkos szolgálatok, Vlagyimir Putyin, Wikileaks, Christopher Steele, MI6, Orbis Business Intelligence
Ebben a londoni épületben van a székháza a Orbis Business Intelligence nevű nyomozóirádának — Fotó: Stefan Wermuth
A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget.

A The Daily Telegraph című brit konzervatív napilap online kiadásának értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéről kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt pedig „menekülésszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családjának biztonságát.

A lap szerint Steele-t egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól. Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták.

A The Daily Telegraph szerint Steele továbbította összegyűjtött értesüléseit az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának, az FBI-nak is.

Az Orbis Business Intelligence társigazgatóját, Christopher Burrowst szerdán telefonon elérte a The Wall Street Journal. Az amerikai napilapnak Burrows nem erősítette meg, de nem is cáfolja, hogy Steele állította össze a jelentéssorozatot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI