2017. január 11., szerda

Óriási botrány van kibontakozóban Donald Trump körül

A BuzzFeed kedden közzétett egy 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek alapján — a CNN értesülései szerint — az amerikai hírszerzés már tájékoztatta Donald Trump megválasztott és Barack Obama hivatalban lévő elnököt, valamint a kongresszus hírszerzési bizottságainak vezetőit arról, hogy Oroszország Trump lejáratására és zsarolására alkalmas információk birtokában van.


Donald Trump, titkos szolgálatok, Oroszország, Vlagyimir Putyin, Buzzfeed, amerikai elnökválasztás, Wikileaks
Donald Trump — Fotó: Mike Segar/REUTERS
A portál felhívja a figyelmet, hogy az állítások hitelessége nem ellenőrzött.

A jelentés fejlécén a „BIZALMAS/ÉRZÉKENY FORRÁS” felirat szerepel, több hónap alatt készített feljegyzések gyűjteménye, és azt állítja, hogy az orosz kormányzat öt éve készíti fel és támogatja Donald Trumpot, s ennek Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott célja, hogy megossza a nyugati szövetségeseket.

A jelentést állítólag egy magát volt brit hírszerzőként azonosító ügynök állította össze, s az áll benne: Trump elutasított több, „mézesmadzagnak” szánt orosz ingatlanügyletet, de ő és belső köre is rendszeresen fogadott el a Kremltől politikai riválisaira vonatkozó hírszerzési információkat. Ezt egy olyan forrás is megerősítette, akit „Trump közeli munkatársának” nevez a szöveg.
Az orosz hírszerzés egy korábbi magas rangú tisztje azt állítja, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai tevékenysége során elég kompromittáló információt gyűjtött ahhoz, hogy megzsarolhassák Trumpot” — fogalmazza meg a súlyos vádat a dokumentum a megválasztott elnökkel szemben.
Több, jól tájékozott forrás szerint Trump perverz szexuális aktusokban vett részt, amelyeket az FSZB szervezett vagy figyelt meg” — áll a dokumentumban. Később az ügynök kifejti, hogy több orosz forrás is megerősítette, hogy Trump kibérelte a moszkvai Ritz Carlton hotel elnöki lakosztályát, ahol tudta, hogy az „általa utált” Obama házaspár is lakott, majd több prostituáltat arra kért, hogy vizeletükkel mocskolják be az ágyat, ahol az elnöki pár aludt.

A hotelről tudott volt, hogy az FSZB megfigyelése alatt áll, minden fontos szobában mikrofonokat és rejtett kamerákat szereltek fel” — áll a volt brit ügynöknek tulajdonított iratban.

Az anyag szerint tavaly nyáron egy orosz hírszerzési forrás kijelentette: „Trump évek alatt tanúsított unortodox oroszországi viselkedése elegendő kínos anyagot szolgáltatott az ottani hatóságoknak a republikánus elnökjelöltről, hogy megzsarolhassák, ha akarják”. Két forrás arról is beszámolt, hogy Trumpnak Szentpéterváron is volt vesztegetési ügye, és szexpartikon is részt vett, de az előbbi alig bizonyítható, utóbbi tanúit pedig elhallgattatták.

A dokumentum szerint bizonyíték van arra, hogy „kiterjedt összeesküvés” volt Trump kampánycsapata és a Kreml között.


Trump egyik munkatársa pedig elismerte, hogy a Kreml áll a mögött, hogy a Wikileaks közzétette az amerikai Demokrata Párt szerveréről megszerzett e-maileket. A hírszerzési összegzés szerint ráadásul az információáramlás kétirányú volt. Trump csapata az Egyesült Államokban élő orosz oligarchákról és családjaikról gyűjtött és adott át adatokat Moszkvának.

Mindemellett Trump csapata kifejezetten örült annak, hogy a médiában Oroszország a „mumus”, mert ez elterelte a figyelmet „kiterjedt korrupt üzleti kapcsolataikról Kínával és más feltörekvő országokkal”, ahol jelentős kenőpénzeket fizettek.

A meg nem erősített, de nem is cáfolt feljegyzések szerint Trump tanácsadója, Carter Page titkos megbeszéléseket folytatott Moszkvában Igor Szecsinnel, Putyin bizalmasával és Igor Gyivejkinnel, az elnöki adminisztráció egyik volt vezetőjével.

Szecsin állítólag a nyugati szankciók feloldását is felvetette, de Page nem kötelezte el magát emellett. Itt tudatták Page-dzsel azt is, hogy átadhatják a Clintont kompromittáló anyagokat, s jelezték, hogy Trumpról is van hasonló dossziéjuk. Szecsin viszont úgy számolt be a találkozóról, hogy Trump szándékában áll a szankciók megszüntetése, cserébe Trump üzleti köre jelentős részesedést szerezhet a Rosznyeft orosz energiavállalatban.

Az irat azt állítja, Hillary Clintonról is gyűjtöttek a lejáratására alkalmas anyagokat, de az ő esetében inkább lehallgatott beszélgetésekről és telefonhívásokról van szó, nem kínos tevékenységekről. „A dossziét Putyin utasítására a Kreml szóvivője, (Dmitrij) Peszkov kezeli” — mutat rá a dokumentum, amely szerint azonban ezeket a kompromittáló adatokat nem adták át sem Trumpnak, sem másnak külföldön.

A jelentés szerint Moszkvában és a Trump csapat körében is aggodalmat keltett, hogy a demokraták szerverei elleni hackertámadást sikerült összefüggésbe hozni Trumppal és Oroszországgal.

Szergej Ivanov, Putyin akkori kabinetfőnöke, akit a jelentés szerint tavaly augusztusban épp az ügyben adott rossz tanácsai miatt váltott le az orosz elnök, gyakorlatilag megbánta a beavatkozást, megfogadta, hogy nem ad át több hírszerzési anyagot a Kreml PR-osztályának, és amellett érvel, hogy „lapítsanak, és tagadjanak mindent”.

Közben Peszkov pedig „teletojta a nadrágját”, hogy őt fogják kikiáltani bűnbaknak. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök közben „dühöng”, mert az ügy rossz vényt vet Oroszországra, miközben ő jó kapcsolatot akar ápolni az Egyesült Államokkal.

Később a jelentésben az is szerepel, hogy Putyin viszont elégedett volt a dolgok állásával, mert míg a Nyugat a szankciókkal nem tudta megosztani az orosz elitet, Moszkvának a beavatkozással sikerült megosztania az amerikaiakat.

Trump ügyvédje, Michael Cohen, akit a dokumentumok az oroszok egyik kapcsolattartójaként említenek, azt mondta: ezt valaki a saját képzeletéből írta, abban bízott, hogy a liberális média rá fog harapni a sztorira.

Trump reakciója a Twitteren érkezett:


Azaz: „ÁLHÍR - TOTÁLIS POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS”.

Kellyanne Conway: Trumpot nem tájékoztatták


A megválasztott elnök főtanácsadója az NBC tévé Late Night műsorában azt állította: Donald Trump nem kapott tájékoztatást az amerikai titkosszolgálatoktól az ellene súlyos vádakat megfogalmazó állítólagos jelentésről.
A CNN hírtévé értesülései szerint a Trumpnak pénteken bemutatott hírszerzési jelentéshez — amelyben a leendő elnököt tájékoztatták az állítólagos orosz beavatkozásról az amerikai elnökválasztási folyamatba — csatoltak egy erről szóló kétoldalas jegyzetet is.

A kétoldalas jegyzet célja az volt, hogy a hírszerzés kimutassa, Oroszország elfogult volt Trump iránt, Hillary Clinton demokrata elnökjelölttel szemben, amikor a republikánus jelöltről nem közölt ártalmas információkat.

Trump főtanácsadója bírálta a jegyzetről szóló sajtójelentéseket, megkérdőjelezte a források hitelességét: „nem nevezték meg a forrásokat. Mindegyik névtelen, névtelenek a források a történetben, amely kezdetben egy orosz nyomozóra épül" — mondta Conway.

A CNN szerint a hírszerző apparátus jelentéséhez csatolt jegyzet egy amerikai tisztviselők szerint megbízható volt brit hírszerző 35 oldalas jelentésének a kivonata. Az amerikai hírcsatorna úgy tudja, az 1990-es években Oroszországban tevékenykedő volt brit hírszerzőt Trump ellenfelei bízták meg azzal, hogy gyűjtsön kompromittáló adatokat a New York-i milliárdosról.

WikiLeaks: hamis a jelentés


A kiszivárogtató portál egy Twitter-üzentben azt írta: „a BuzzFeed honlap által ismertetett, Trumppal összefüggő 35 oldalas dokumentum, nem titkosszolgálati jelentés. Sem a stílusa, sem a benne foglalt tények és adatok nem tűnnek hiteleseknek”.

Kreml: Mese habbal


Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai moszkvai sajtóértekezletén kijelentette: Moszkvának nincsenek semmiféle kompromittáló anyagai sem Donald Trumpról, sem Hillary Clintonról.

Ez abszolút kacsa, abszolút kitaláció, abszolút nonszensz. A Kreml nem foglalkozik kompromittáló anyagok gyűjtésével. Az ilyesmit ponyvaregénynek nevezik” — tette hozzá.
A szóvivő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra törekszik, hogy Oroszország, az orosz nép, valamint a globális béke, stabilitás és biztonság érdekeiben építse a partneri kapcsolatokat. Peszkov úgy vélekedett az effajta híresztelések terjesztői az orosz-amerikai kapcsolatoknak akarnak ártani és fenn akarják tartani a „boszorkányüldözés”, a „hisztéria” állapotát.

A szóvivő szerint ezen állapot fenntartásának az a célja, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokat továbbra is a kényszerű hanyatlás állapotában tartsa és megakadályozza, hogy bárki is elgondolkozzon azon, „mennyire felel meg ez a két ország érdekeinek, mennyire felel meg ez a nemzetközi közösség érdekeinek és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a totális konfrontációtól a konstruktivizmus felé történjen elmozdulás a kapcsolatokban”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI