2017. január 16., hétfő

Hiába idézték be Ion Iliescut

A volt román államfő megtagadta, hogy nyilatkozatot adjon a Főügyészségen, ahova a bányászjárás-ügyben idézték be abból a célból, hogy tudomására hozzák az ellene felhozott vádakat.


Ion Iliescu - elsősorban azért hívták be, hogy közöljék vele: hivatalosan is gyanúsítottá vált az ügyben — Fotó: Octav Ganea/InquamPhotos/Digi24
Ion Iliescu körülbelül egy órát töltött a Főügyészségen, kijövetelekor nem nyilatkozott a sajtónak. Érkezésekor szűkszavú volt, csak annyit mondott az újságíróknak, hogy nem tekinti magát felelősnek az akkor történtekért.

Ügyvédje, Andrei Georgescu azt mondta: a volt államfő nem tett nyilatkozatot a bányászjárás-ügyben.
Semmiféle nyilatkozatot nem tett. Elkezdődött a bűnvádi eljárás ellene. Új minőséget kapott, vádlott lett. A következőkben előkészítjük a védelmet. Ezt az ügyet 2014-ben nyitották újra Niţu főügyész rendeletére. Meg kell vizsgálnunk, fel kell mérnünk, mit tartalmaz ennek a dossziénak az anyaga” — mondta Georgescu.
Az ügyvéd elmondása szerint a volt román államfő „nagyon jól” reagált az ügyészek arra vonatkozó kijelentésére, hogy vádlotti minőségben folyik a továbbiakban ellene az eljárás.

A román katonai ügyészség az elmúlt napokban sorra hívta be az ügy többi gyanúsítottját, többek között Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettest és Miron Cozma volt bányászvezért.

Az ügyészek 2015-ben indították újra a vizsgálatot a '90-es bányászjárás ügyében, miután a strasbourgi emberjogi bíróság 2014-ben elítélte Romániát, és az atrocitások kivizsgálására, valamint az áldozatok kártérítésére kötelezte a román államot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres/MTI