2017. január 27., péntek

Nem gyárthatják többé az Igazi Csíki Sört

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását — közölte Facebook-oldalán a csíkszentsimoni sörmanufaktúra.


Igazi Csíki Sör, Csíki sör, Heineken, Heineken Romania, márkanévvita, Lénárd András, csíkszentsimoni manufaktúra, csíkszentsimoni sörgyár, Lixid Projekt Kft
Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát — Fotó: Haáz Sándor/MTI
A táblabíróság elutasította a gyártó Lixid Project Kft. és a cég alapítója, Lénárd András fellebbezését, érvényben hagyva a 2015 júliusában hozott ítéletet.

A Heineken versus Lixid Project Kft., 2429/96/2014-es dossziéban hozott jogerős ítélet arra kötelezi az Igazi Csíki Sör gyártóját, hogy:

  • 30 napon belül vonja vissza a Csíki Sör és/vagy Csíki néven árult termékeit a piacról, és a visszavont terméket semmisítse meg, illetve semmisítsen meg „minden tárgyat és eszközt”, ami ezeket a márkaneveket viseli;

  • megtiltotta a Lixid Project Kft.-nek, hogy a www.csikisor.com és a www.csikisor.ro domainneveket használja;

  • a Lixid Project Kft-t. és Lénárd Andrást a perköltség (35.427,35 RON) kifizetésére kötelezi.
Ez egy támadás egy székely vállalkozással szemben, amely felvállalta az identitását, a magyar nyelvet és szimbólumai használatát!” — írja a cég pénteki Facebook-bejegyzésben, hozzátéve, hogy a sörgyár mintegy 140 embernek biztosít munkát. Kimaradt a tájékoztatásból, hogy a csíkszentsimoni manufaktúra egész termékcsaládot gyárt és forgalmaz, így vélhetően az (Igazi) Csíki Sör terméknévvel ellátott ital gyártásának leállításával ezek a munkahelyek nem kerülnek veszélybe.

A bejegyzés szerint a döntést annak ellenére hozta meg a román táblabíróság, hogy 2016 december 9-én a spanyolországi Alicantében székelő Európai Márkahivatal másodfokon is a Lixid Projektnek ítélte a márka használati jogát.

2015 júniusában, az ügyben első fokon eljáró bírák úgy ítélték, hogy az italt gyártó és forgalmazó Lixid Project Kft. és tulajdonosa, Lénárd András megsértette a Heineken Románia szellemi tulajdonát, amelyet a Ciuc (Csík) és a Ciuc Premium (Csíki Premium) márkák levédése biztosított számára.

A törvényszék akkori álláspontja szerint az Igazi Csíki Sör gyártója tisztességtelen és megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben.

Az első fokon született döntés ellen A Csíki Sör Manufaktúra fellebbezett és folytatta a termék gyártását, illetve forgalmazását. Ennek most vége.

A pernek nyelvi vonatkozásai vannak


A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.

A Heineken holland multinacionális vállalat 2003 óta rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc Premium sörmárkával, ami az erdélyi magyarok körében „csíki sör” néven vonult be a köztudatba. A Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a Lixid Project Kft. romániai és európai jogi védelmet szerzett, 11 évvel később, 2014 novemberében jelent meg a piacon.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.