2017. január 18., szerda

Barack Obama gyakorlatilag szabadlábra helyezte a WikiLeaks-szivárogtatót

A leköszönő amerikai elnök kedden, három nappal a hatalomátadás előtt elengedett 29 évet a 35 év letöltendőre ítélt Chelsea Manning büntetéséből, aki így már májusban szabadulhat.


Barack Obama, elnöki kegyelem, Julian Assange, Wikileaks, Chelsea Manning, Bradley Manning
Chelsea Manning — Fotó: U.S. Army/REUTERS
Manning 2009 ősze és 2010 tavasza több mint 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a Julian Assange WikiLeaks-alapítónak.

Manning, aki akkor a hírszerzés elemzőjeként dolgozott Irak fővárosában, Bagdadban, az amerikai védelmi minisztérium belső hálózatáról töltötte le a szigorúan bizalmas anyagokat. 2010 tavaszán fülelték és tartóztatták le.

Először egy kuvaiti börtönbe vitték, majd egy marylandi katonai bázison hadbíróság tárgyalta ügyét. 2013-ban felmentették a halálbüntetéssel járó hazaárulás vádja alól, de több más vádpontban bűnösnek találva 35 évi börtönbüntetést szabtak ki rá.

Manning keresztneve akkor még Bradley volt, ő pedig férfi, időközben azonban nővé operáltatta át magát, és felvette a Chelsea nevet. Egy kansasi börtönben, ahol a büntetését töltötte, kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg és többször írt — eredménytelenül — kérvényt, hogy szállítsák át női börtönbe.

Amerikai sajtóértesülések szerint Manning büntetésének igen jelentős csökkentését Ashton Carter védelmi miniszter határozottan ellenezte, Obama az ő akarata ellenére hozta meg döntését. 


Felháborodottan reagáltak engedékenységére republikánus politikusok is: Paul Ryan házelnök közleményében „felháborítónak” mondta Obama lépését, és rámutatott arra, hogy a távozó elnök „veszélyes precedenst teremtett”, az amerikai nemzet biztonságát veszélyeztetőket ezek után nehéz lesz felelősségre vonni. Tiltakoznak a képviselőház és a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetői, Mac Thornberry texasi és John McCain arizonai politikusok is.

Obama Manningen kívül még 209 elítéltnek enyhítette kedden a büntetését, 64 elítéltet pedig kegyelemben részesített, köztük James Cartwright tábornokot, aki egy, az iráni atomprogrammal összefüggő FBI-nyomozás ügyében szivárogtatott ki információkat a sajtónak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI