2017. január 3., kedd

Az RMDSZ megszavazza a Grindeanu névre keresztelt Dragnea-kormányt

Az RMDSZ megszavazza a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormányt a parlamentben — közölte Kelemen Hunor, a szövetség elnöke kedden, miután a megbízott miniszterelnök és a koalíciós pártok vezetői találkoztak az RMDSZ-frakcióival.


Grindeanu-kormány, Kelemen Hunor, kormányalakítás, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, RMDSZ, Románia, Sorin Grindeanu
Kelemen Hunor — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Erről egyhangúan döntött a magyar szövetség szenátusi és képviselőházi frakciója.
Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kormány minden projektjével egyet fogunk érteni. Ez tehát nem egy biankó csekk, hanem egy bizalmi szavazás. A kabinet minden kezdeményezését külön-külön fogjuk mérlegelni, a koalíció vezetőivel pedig hétről-hétre egyeztető tárgyalásokat folytatunk majd” — magyarázta Kelemen.

A találkozó során az RMDSZ-es honatyák megállapították, hogy a kormányprogram sok olyan célkitűzést tartalmaz, amelyek az RMDSZ választási programjában is szerepelnek.


Kelemen Hunor példaként a gyermekvállalás ösztönzését segítő családi adókedvezményeket, a helyi közigazgatásban, közszférában dolgozók bérének növelését, az üdülési kedvezményeket, az új vállalkozások támogatását, a minimálbér növelését említette.

A kormányprogramnak van egy kisebbségekkel kapcsolatos része is, amelynek jelentős részét az RMDSZ javaslatára fogadta el a szociálliberális kormánykoalíció.

Az RMDSZ korábban az egymással egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról állapodott meg az SZDP-ALDE koalícióval. Ez a kormány beiktatását követően lép hatályba.

A magyar közmédia azon kérdésre, hogy mit szól az RMDSZ a munkaügyi és családvédelmi tárca élére javasolt, magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült Olguța Vasilescu jelöltségéhez, Kelemen Hunor azt mondta: az RMDSZ számára az a fontos, hogy ha a kormányfő és a koalíció vállalja: ezek a megnyilatkozások „a múlt részei, és nem a jövő ígéretei”.

A külügyminiszteri posztra javasolt Teodor Meleșcanu jelölését érintő kérdésre az RMDSZ elnöke úgy vélekedett: a tapasztalt diplomatáról sokkal inkább el tudja képzelni, hogy „normalizálni tudja és akarja” a román-magyar államközi viszonyt, mint azokról a — posztra esélyesnek tűnő — fiatalabb politikusokról, akik az „elmúlt években tönkretették a román-magyar viszonyt”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres