2017. január 2., hétfő

A megszokottnál jóval hidegebb lesz az év első két hetében

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzése szerint január első két hetében nagy esély mutatkozik csapadék kialakulására, 2017 első hétvégéjén pedig fagyra kell számítani.


Csomád, Nagy-Csomád, Hargita, Csomád-hegység, időjárás előrejelzés, fagy, hideg, Románia, Erdély, Székelyföld,
A Csomád-hegység — Fotó: vhegy
Az említett időszakban Erdély-szerte fokozatosan csökkenő hőmérséklettel kell számolni, a napi átlaghőmérséklet nem haladja meg a -10 Celsius-fokot.

Az éjszakai átlaghőmérséklet január 7-én hajnalban -22 fok körül alakul. Az ezt követő napokban valamelyest enyhül az idő, de így is jóval hidegebb lesz, mint általában az évnek ebben a szakaszában.

Székelyföldön a ma éjszaka is rendkívül fagyosnak ígérkezik; a cikk írásakor:
  • Csíkszeredában -20 °C,
  • Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón -18 °C,
  • Gyergyóalfaluban -17 °C,
  • Sepsiszentgyörgyön és Maroshévízen -16 °C,
  • Baróton -15 °C,
  • Udvarhelyen -12 °C és
  • Marosvásárhelyen -11 °C volt.

A jelzett időszak második hetén nappal -5 és -1 Celsius-fok közötti, éjszaka -14 és -8 közötti átlaghőmérsékletre kell számítani.

Mindkét hét folyamán nagy lesz a csapadék kialakulásának esélye, kiterjedt területen azonban január 4-e körül, illetve 7-e és 15-e között lehet jelentősebb havazásra számítani.

Csapadék tekintetében ugyanez érvényes a Bánságra és a Körösök vidékére is. Ami a várható hőmérsékleti értékeket illeti, a Bánságban ezen a héten -6 fok körül várható a nappali, -9 és -3 fok között az éjszakai átlaghőmérséklet. Január 7-én hajnalra -14, -15 Celsius-fokot jósolnak a meteorológusok. A második héten -2 és +1 fok között alakul a legmagasabb, illetve -9 és -5 között a legalacsonyabb hőmérséklet.

A Körösök vidékén is fagy lesz 6-án és 7-én éjszaka és reggel. Ezen a héten -9 és -1 fok között alakul a nappali, illetve -7 és -5 fok között az éjszakai átlaghőmérséklet. Január 6-a és 8-a között -17 és -13 Celsius-fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. A második héten -3 és +1 fok között változik majd a nappali, valamint -10 és -15 fok között az éjszakai átlaghőmérséklet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy