2017. január 6., péntek

A hóvihar miatt teljes a káosz az országban

Komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben a szélviharral párosuló havazás: több megyében lezárták az országutakat, vonat- és repülőjáratokat töröltek.


hóvihar, Románia, közlekedés, forgalomkorlátozás,
Képünk illusztráció — Fotó: Komka Péter/MTI
Hajnali 1 óra 30 perctől lezárták az ország mindegyik Fekete-tengeri kikötőjét, nem lehet közlekedni az A2-es autópályán, több megyében lezárták az országutakat, és 27 vonatjáratot töröltekközölte a Román Rendőr-felügyelőség.

Káosz a reptereken


A bukaresti Henri Coandă repülőtér fogadja a gépeket, folyamatosan takarítják a kifutópályákat, de több légitársaság törölte járatait.


A Wizz-Air légitársaság nem indította el pénteken a londoni, párizsi és stockholmi járatát, a Ryanair és Tarom pedig törölte a Bukarestet Temesvárral, Nagyváraddal és Jászvásárral összekötő belföldi járatait. A gépek átlagosan félórás késéssel szállnak fel a jegesedésgátló kezelés miatt.

A konstancai Mihail Kogălniceanu nemzetközi repülőteret lezárták.

Káosz a közutakon


A fővárostól keletre fekvő Bărăgan-síkságon és a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsában minden út járhatatlan a hófúvás által emelt hótorlaszok miatt, a látótávolság sok helyen néhány méterre csökkent.

A kedvezőtlen időjárás miatt Ialomiţa és Konstanca megyében valamennyi ország- és megyei utat lezártak a forgalom elől, Tulcea megyében az országutakon szünetel a közlekedés, akárcsak több Buzău, Vrancea és Teleorman megyei országútszakaszon.

A katasztrófavédelem folyamatosan menti a hó fogságából azokat az utasokat, akik mégis az utakon rekedtek.


A Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályát már péntek hajnalban lezárták, mégis utasok tucatjait kellett kimenteni. A rendőrség menetoszlopba szervezte a 75-ös kilométerszelvény körül elakadt mintegy negyven járművet, amely előtt hókotrókkal szabadítják fel az utat.

Áramellátás 


Több mint száz település maradt áram nélkül az ország keleti részén (Konstanca, Tulcea és Călărași megyében), ahol a hóvihar vezetékeket szakított le és villanypóznákat döntött ki.


A rossz idő miatt elővigyázatosságból leállították a cernavodai atomerőmű egyes blokkját. Csak Călărași megyében több mint 16 ezer háztartásban szünetel az árramellátás.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) vörös (harmadfokú) riasztást adott ki Buzău, Brăila, Tulcea, Konstanca, Ialomiţa és Călăraşi megyére, ahol csütörtök este óta havazik, a szél pedig óránként 70-80 kilométeres sebességgel fúj.

Erős szél fúj az ország nyugati részén is: az A1-es autópálya Arad megyei szakaszán, a Nagylak és Pécska közötti 30 kilométeres, illetve a Temesremete és Bálinc közötti 28 kilométeres szakaszon a szél hajnalban ledöntötte a két forgalmi irányt elválasztó fényfogó elemeket. Ezeket időközben eltakarították, az A1-es autópályán péntek délután már zavartalan volt a forgalom, de estig sárga figyelmeztetés marad érvényben a viharos szél miatt

Lavinaveszély


Az ANM szerint az elmúlt 24 órában lerakódott, mintegy 17 centiméternyi friss hó 157 centiméterre növelte a Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tónál a hóréteg vastagságát, ezért a térségben, az 1-től 5-ig terjedő skálán, 4-es fokozatúra emelték a lavinaveszélyt.
A hóvihar elvonultával a hétvégén erős lehűlésre lehet számítani, éjszaka mínusz 15-25 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/vhegy