2017. január 31., kedd

A román kormány fű alatt elfogadta a vitatott btk.-módosítást

A jogerősen felfüggesztettre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök által távvezérelt Grindeanu-bábkormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet és bűnügyi perrendtartást kedden este.


Románia, közkegyelem, büntető törvénykönyv, btk, Grindeanu-kormány, PSD-ALDE, Florin Iordache
Florin Iordache „igazságügyi” miniszter — Forrás: gov.ro
A módosítással a kormány egyebek között megváltoztatta a hivatali visszaélés meghatározását.

A kabinet emellett a közkegyelemről törvénytervezetet fogadott el, amit a parlament elé terjeszt — jelentette be a kormányülés után Florin Iordache igazságügyi miniszter.

A miniszter a sajtótájékoztatón nem ismertette szó szerint a rendeletet, csak annyit mondott róla, hogy a korábbi alkotmánybírósági döntésekhez igazítják a büntetőjogot, és a kéthetes társadalmi vita során megfogalmazott észrevételeket is figyelembe vették.

Újságírói kérdésre válaszolva Iordache elismerte, hogy a közvitára bocsátott változathoz képest a rendeletbe bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a „jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása”.

Arra a kérdésre, hogy ezzel saját magát akarta-e bebiztosítani a kabinet az ellen, hogy a törvénykönyv puccsszerű megváltoztatása miatt bűnpártolással vádolják, a miniszter nem volt hajlandó válaszolni.

Iordache arra a kérdésre is kitérő választ adott, miért volt szükség sürgősségi rendeletre: szerinte a jogszabályok időszerűségéről a kormány hivatott dönteni.

Másik újdonsága a rendeletnek, hogy ezentúl — másodfokú rokonságig — nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait.


Benne maradt a tervezetben az az előírás, miszerint a 200 ezer lejnél kisebb kárt okozó hivatali visszaélésért nem lehet büntető eljárást indítani: ezekben az esetekben polgári per keretében bírságot szabhat ki és akár annak behajtását is elrendelheti a bíróság — magyarázta a miniszter.

Az ellenzéki sajtó szerint most már mindegy, hogy a sürgősségi rendeletet utólag módosítja-e vagy elveti a törvényhozás, ha a rendelet akár csak néhány óráig is érvénybe lép, akkor a büntetőperekben a vádlott számára kedvezőbb jog elve szerint, a módosított törvénykönyv alapján kell majd ítélkezni.

Néhány órával elfogadása után, szerdára virradóra megjelent a Hivatalos Közlönyben a btk.-módosítás.

A kabinet emellett közkegyelemről szóló törvénytervezetet fogadott el, amit a parlament elé terjeszt. A miniszter szerint a kormány közkegyelmi kezdeményezéssel és egy másik, kedden elfogadott törvénytervezettel azt akarja megelőzni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága úgynevezett pilótaítéletet fogadjon el Románia ellen, amelynek alapján futószalagon kapnának kártérítést az embertelen börtönviszonyokra panaszkodó elítéltek.

Az idei állami költségvetés tervezetének elfogadása érdekében összehívott keddi kormányülés előzőleg nyilvánosságra hozott napirendjén nem szerepelt az, hogy a balliberális kabinet dönteni fog a büntetőjogi tervezetek ügyében.

Vasárnap tízezrek tüntettek Romániában a kormány közkegyelmi tervezete és a Btk. tervezett módosítása ellen. A tervezeteket az ellenzék, Klaus Iohannis államfő, Románia külföldi partnerei és az igazságszolgáltatás csúcsszervei is élesen bírálták.

Az emberek azonnal reagáltak


Bukarestben a kormánypalota előtti téren mintegy tízezren tiltakoztak. Az ország más nagyvárosaiban — Temesvár, Brassó, Jászváros, Kolozsvár, Nagyszeben, Konstanca — is tüntetők ezrei vonultak utcára. Az emberek azzal vádolják a kormányt, hogy a törvénykönyv módosításával a korrupt politikusokat mentette meg a felelősségre vonástól, ezért a kabinet lemondását követelték. A tüntetések incidensek nélkül értek véget.

Klaus Iohannis: Ma a jogállam gyásznapja van


Az államfő szerint a jogállamiságot érte súlyos támadás a korrupcióellenes harc ellenfelei részéről, amikor a kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította kedden a büntető törvénykönyvet.


Klaus Iohannis, btk, büntető törvénykönyv, Florin Iordache, Grindeanu-kormány, közkegyelem, PSD-ALDE, Románia
Klaus Iohannis - a bukaresti tüntetések egyikén az államfő is megjelent — Forrás: presidency.ro
„Ma a jogállam gyásznapja van” — írta Iohannis kedd éjszaka közzétett Facebook-bejegyzésében.

Kifejtette: az SZDP-ALDE kormány a román igazságszolgáltatásban több tízezer „bátor és tisztességes” dolgozójának munkáját semmisítette meg, és több millió románt fosztottak meg attól a reménytől, hogy egy Európában is tisztelt országban éljen.

Az államfő elítélte a kormány intézkedéseit, és kijelentette: mandátuma utolsó napjáig harcolni fog azért, hogy Romániában helyreálljon a jogállamiság.

Zsiványok éjszakája 


Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt ideiglenes elnöke bűnszövetkezetnek nevezte az SZDP-t, amely szerinte pártelnökük és más, korrupcióért bűnvádi eljárás alatt álló politikusok „tisztára mosása” érdekében az „éj leple alatt” módosította a büntetőjogot.

A NLP bizalmatlansági indítványt terjeszt be a parlamentben a kormány ellen. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai és képviselői is támogatják a kezdeményezést.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy