2016. december 15., csütörtök

Visszavonják Băsescu állampolgárságát — a moldovait

Igor Dodon, Moldova Köztársaság megválasztott, Moszkva-barát szocialista elnöke nem lacafacázik.


Traian Băsescu, moldvai állampolgárság, Igor Dodon
Traian Băsescu leteszi a moldovai állampolgársági esküt — Fotó: Digi24
Dodon egy szerda esti moldovai televíziós műsorban kijelentette: beiktatása után azonnal kezdeményezi Traian Băsescu volt román elnök és felesége moldovai állampolgárságának visszavonását.

A volt román elnök és felesége, Maria a választási kampányban, november 3-án tette le Chișinăuban a moldovai állampolgársági esküt. A gesztussal Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

Igor Dodon szerdán kijelentette: a moldovai hatóságok Traian Băsescu esetében nem tartották be az állampolgárság megadásának a procedúráját. Erre épül majd az állampolgárság megvonását kezdeményező beadvány.

Ha Băsescu a Moldovai Köztársaság állampolgára akar lenni, törvényesen kell az állampolgárságot megszereznie, úgy, ahogy az jár” — idézte az Agerpres a megválasztott államfő szavait.

Romániában Băsescu számít a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. Még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI