2016. december 11., vasárnap

Túlteljesített az RMDSZ

Az első mérések alapján úgy tűnik, az RMDSZ magasan az öt százalékos parlamentbe jutási küszöb fölötti eredményt ért el, és sikerült biztosítania a romániai magyarok arányos képviseletét a törvényhozásban.


parlamenti választások, Románia, magyarság, RMDSZ, Kelemen Hunor,
A Szövetség köszöni szépen — Forrás: Facebook/RMDSZ
Kelemen Hunor szerint aa urnazáráskor közzétett exit-poll felmérések eredményei azt jelzik, hogy megfordult a magyar szavazatok romániai apadási tendenciája.

Az RMDSZ elnöke a szövetség kolozsvári eredményvárójában tartott rövid sajtótájékoztatóján köszönte meg a magyar emberek bizalmát.

Kelemen szerint a csökkenési spirál visszafordítása nem tulajdonítható egyetlen dolognak.
Az elmúlt években igyekeztünk a döntéseinkkel a társadalmi elvárásokra válaszolni. Akkor is, amikor az összefogásról volt szó, akkor is amikor az újításokról volt szó, amikor egy hiteles megvalósítható programról volt szó, akkor is, amikor a belső szolidaritást kellett erősíteni” — fogalmazott az RMDSZ elnöke.
Megjegyezte: az MPP-vel való összefogás, a szórvány és a tömb összefogása meggyőzte a magyar embereket arról, hogy az RMDSZ és partnerei elkötelezettek a magyar ügy iránt, elkötelezett az iránt, hogy Romániát jobbá tegyék.

Az RMDSZ elnöke szerint a választás nemcsak arról szól, hogy hány magyar képviselő lesz a parlamentben, hanem arról is, hogy milyen jövőt képzelnek el a régiónak, az országnak, és benne a magyar embereknek.
Az a fontos, hogy a közösségünk jogai megerősödjenek, és újabb jogokkal tudjuk ezeket bővíteni. Holnaptól vár egy olyan munka, ami a következő négy esztendőben nem szólhat egyébről csak a közjóról, közérdekről, és a magyar érdek képviseletéről” — jelentette ki Kelemen Hunor.

Magyar-román szerződés


A választások végeredményének a közzététele előtt Kelemen nem kívánt arról nyilatkozni, hogy kormányon vagy ellenzékben folytatja munkáját a szövetség.


Kovács Péter ügyvezető elnök és Kelemen Hunor — Fotó: Biró István
Kelemen egy olyan szerződés megkötését tartotta a legfontosabb célnak a román többség és az erdélyi magyarok között, amelyik mindenki számára egyenlő jogokat, esélyegyenlőséget biztosít, a magyar közösség számára pedig az identitásmegőrzés biztonságát nyújtja.

Az RMDSZ az urnazáráskor közzétett exit-poll felmérések szerint a szavazatok több mint hat százalékát szerezte meg a vasárnap tartott romániai parlamenti választásokon.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI