2016. december 19., hétfő

Deutsche Welle: Tiltólistára került a karácsony egy isztambuli német iskolában

A török oktatási hivatal megtiltotta a pedagógusoknak hogy karácsonyról tanítsanak az Isztambulban működő német gimnáziumban — írta a Deutsche Welle.


karácsony, kereszténység, ünnep, Törökország, Isztambul, Istanbul Lisesi
Képünk illusztráció — Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
A tanároknak küldött email szerint semmilyen formában nem lehet feldolgozni a keresztény ünnepet, még énekelni sem lehet a Lisesi nevű isztambuli elitgimnáziumban.

Az iskola kórusa a múlt héten nem énekelhetett karácsonyi dalokat az isztambuli német konzulátuson, majd a héten teljesen eltiltották a diákokat és a tanárokat az ünnepléstől.

A német DPA-hírügynökségnek az iskola vezetése megerősítette: a tanári kar tagjai még csak a karácsonnyal kapcsolatos témákat sem említhetik meg a diákoknak.

Berlin döbbenetét fejezte ki a lépés miatt. Az iskola működősének alapjául szolgáló német-török kulturális egyezményben szerepel: „a felek azon fáradoznak, hogy kölcsönösen megismertethessék egymással saját országaik kulturális értékeit”.
A patinás isztambuli német iskolát egy évszázada hozták létre és az intézmény finanszírozásához hozzájárul a német állam. Eddig minden decemberben közösen ünnepelték a karácsonyt a német tanárok és a török diákok. Az iskolában 35, Németország által küldött és fizetett tanár dolgozik, a diákok azonban kizárólag törökök.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: DW