2016. december 16., péntek

A jobboldali Tăriceanu hű marad a baloldalhoz

Nem fog átállni a jobboldalra a választásokon hatszázalékos támogatottsággal parlamenti képviselethez jutott liberális ALDE — közölte pénteken Călin Popescu Tăriceanu, a párt társelnöke.


Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, PSD, PNL, parlamenti választások, kormányalakítás, Románia
Călin Popescu Tăriceanu - ideológiák útvesztőjében — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Továbbra is a választásokon győztes Szociáldemokrata Párttal készül kormánykoalíciót kötni.

A volt miniszterelnök sajtóértekezleten számolt be arról, hogy egykori pártjából, a választások nagy vesztesének számító, húsz százalékra visszaesett jobbközép Nemzeti Liberális Pártból többen is hívták az Alina Gorghiu lemondása után elnök nélkül maradt NLP élére, annak reményében, hogy ha sikerül „leválasztani” az ALDE-t a mandátumok 47 százalékát megszerző SZDP-ről, akkor mégis jobboldali kormány alakulhat Romániában.

Bár Tăriceanu — aki 2004 és 2008 között a NLP elnökeként volt kormányfő — szívügyének nevezte a liberális erők egyesítését, úgy vélekedett: a választások bebizonyították, hogy most már az ALDE az „igazi” szabadelvű párt Romániában, így a liberálisok összefogása csak úgy valósulhat meg, ha átigazolnak az ALDE-ba.

Tăriceanu kifejtette: jelenleg az SZDP-vel közös kormányprogram kialakításán dolgoznak, hogy a koalícióban megfelelő hangsúllyal legyenek jelen a „személyi szabadságjogok és liberális gazdaságpolitikák”.

Tăriceanu 2014-ben alakított saját pártot azokból a liberálisokból, akik a Szociálliberális Szövetség felbomlása után nem voltak hajlandók ellenzékbe vonulni, hanem kitartottak a Victor Ponta akkori kormányfő vezette SZDP mellett.

Másfél éve az új párt a — korrupcióért jelenleg is börtönben ülő — Dan Voiculescu médiamágnás által alapított, Daniel Constantin volt mezőgazdasági miniszter által vezetett Konzervatív Párttal egyesült Liberálisok és Demokraták Szövetsége néven, amit ugyanúgy ALDE-nak rövidítenek, mint az Európai Parlament liberális frakcióját.

Várhatóan kedden alakul meg az új parlament. Klaus Iohannis államfő azt követően ismét egyeztetésre hívja a pártokat egy új kormány megalakítása érdekében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI