2016. december 28., szerda

Székelyföldet is megrázta az éjszakai földrengés

Újabb földrengés rázta meg szerda éjjel Románia délkeleti részét — a mintegy 20 másodpercig tartó földmozgás erőssége az Országos Földtani Intézet (INFP) jelentése szerint 5,3-as erősségű volt.


földrengés, INFP, Richter-skála, Románia, Székelyföld, Vrancea-térség, Nereju
A földrengés Bulgáriában és a Moldovai Köztársaságban is érezhető volt — Forrás: USGS
A rengés a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a moldvai Vrancea megyében, helyi idő szerint 1 óra 21 perc és 55 másodperckor, 98,9 kilométeres mélységben történt.

A földmozgás Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt, de a Kárpátok kanyarulatának belső ívén fekvő Brassó körzetében és több székelyföldi településen is riadalmat okozott.

Többen az utcára szaladtak ijedtségükben, de a cikk írásának idejében esetleges sérültekről és károkról nem érkeztek információk; Bukarestben kétszer riasztották a mentőket, mindkét esetben pánikroham állt elő.

Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5,6-os erősségű volt, és 81 kilométeres mélységben történt, a Vrancea megyei Nereju településtől hat kilométernyire nyugatra.

Utórezgés hajnalban


Az INFP adatai szerint egy második földrengés is bekövetkezett 5 óra 1 perckor.


Az utórezgés a Richter-skála szerinti 2,9 fokos erősségű volt, 91,1 kilométeres mélységű epicentrummal.

Legutóbb szeptember 24-én volt 5-ösnél erősebb földrengés Romániában: az akkori 5,6-os erősségű földmozgás az utóbbi évtized legerősebb rengése volt Romániában.

Földtani szakemberek szerint szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának.


A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 39 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.