2016. december 30., péntek

Habemus kormányfő!

Klaus Iohannis megbízta a kormányalakítással Sorin Grindeanut; az államfő pénteken aláírta a politikus miniszterelnöki kinevezéséről szóló rendeletet — közölte pénteken az elnöki hivatal.


Klaus Iohannis, kormányalakítás, Sorin Grindeanu, PSD-ALDE, Románia
Sorin Grindeanu és Liviu Dragnea, Románia miniszterelnökei — Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos
A rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A volt távközlési miniszter a december 11-i választások nyomán alakult balliberális parlamenti többség második miniszterelnök-jelöltje. Kedden az államfő elutasította a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői jelölését.

Iohannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott Grindeanuval, a kormányalakítási megbízásról szóló pénteki döntést azonban nem sajtótájékoztatón személyesen jelentette be, az elnöki hivatal erről csak egy közleményt jelentetett meg honlapján.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 _____________________________________ mágneses építőkockák

Az alkotmány szerint a kinevezett miniszterelnöknek tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára.

Liviu Dragnea SZDP-elnök, akiről az elmúlt napok történései és nyilatkozatai ismeretében, fenntartások nélkül kijelenthető, hogy Románia de facto miniszterelnöke lesz, már csütörtök este azt nyilatkozta, hogy a kormány készen áll, és elkészült a költségvetési tervezet is.
Sorin Grindeanu 43 éves informatikusi oklevéllel rendelkező bánsági politikus, az SZDP Temes megyei elnöke, volt önkormányzati képviselő, Temesvár alpolgármestere. 2012-ben szerzett parlamenti képviselői mandátumát megszakítva 2016 nyara óta a Temes megyei önkormányzat elnöke.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.