2016. december 28., szerda

Újabb strómant húzott elő kalapjából Dragnea

Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek a december 11-i romániai választások nyomán alakult SZDP-ALDE szociálliberális parlamenti többség szerdán.


Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Sevil Shhaideh, kormányalakítás, Románia, Klaus Iohannis,
Sorin Grindeanu — Fotó: Angelo Brezoianu/Agerpres
Az újabb jelölésre azért volt szükség, mert Klaus Iohannis államfő előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert.

A második utolsó javaslat


A bánsági Karánsebesen született Grindeanu 43 éves, a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt, jelenleg pedig a Temes megyei önkormányzat elnöke. 2014 decemberétől a Ponta-kormány 2015. novemberi lemondásáig vezette a bukaresti távközlési tárcát.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint — korábbi fogadkozásai ellenére — azért javasol a koalíció második és „utolsó” miniszterelnök-jelöltet, mert az országnak stabilitásra van szüksége, és el akarják kerülni a politikai válságot.

Az SZDP elnöke szerdai sajtóértekezletén elmondta: semmilyen hivatalos indoklást nem kapott az államfőtől, miért utasította el Shhaidehet, aki — állítása szerint — már halálos fenyegetéseket is kapott, miután a sajtó „sárba taposta” hírnevét. (A román jobboldali médiában általánossá vált az a feltételezés, hogy a muzulmán kisebbséghez tartozó Shhaideh jelölését a szíriai származású férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok miatt utasította el az államfő.)

Sorin Grindeanu tudomásom szerint nem Hezbollah-ügynök, nem Hamász-ügynök, de persze még kideríthetik róla, hogy a KGB-nek dolgozott, vagy megölt valakit” — ironizált Dragnea, arra utalva, hogy véleménye szerint a párt első miniszterelnök-jelöltjét is alaptalanul gyanúsították meg.

Tăriceanu tovább pörgeti a felfüggesztés-mumust


Călin Popescu Tăriceanu, a liberális ALDE társelnöke szerint ha Iohannis a koalíció második javaslatát is elutasítja, akkor bebizonyosodik, hogy minden áron meg akarja akadályozni egy szociálliberális kormány beiktatását, ami az egyértelmű választói akarat semmibe vételét jelentené. 
Ez már nyilvánvaló alkotmánysértés lenne, és elkerülhetetlenné válna, hogy a parlamenti többség felfüggessze az államfőt hivatalából” — figyelmeztetett Tăriceanu.
A sajtóértekezleten az SZDP-ALDE koalíció vezetői ismét szóba hozták, hogy a miniszterelnöki tisztség valójában Dragneát illetné meg, aki azért nem kérhette magának a posztot, mert priusza van.

Dragnea korábbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy pártvezetőként ellenőrzése alatt akarja tartani a kormányt, mondván, hogy a választók az általa megjelenített SZDP-programnak szavaztak bizalmat, és az ő politikai felelőssége, hogy azt be is tartassa.

Arra a kérdésre, hogy Grindeanu kormányfői megbízatása esetén „alárendeltje” lesz-e Dragneának, maga a jelölt „igennel” válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy „Dragnea az SZDP elnöke”.

Dragnea nem tartotta valószínűnek, hogy Romániában még idén beiktathatják az új kormányt, mert ha erre sort is keríthetnének péntekig, az új kabinetnek már nem lenne alkalma idén döntéseket is hozni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI