2016. december 22., csütörtök

Who the F... is Sevil Shhaideh?

Hosszas titkolózás után, Liviu Dragnea, a december 11-i parlamenti választásokat nagy fölénnyel megnyerő Szociáldemokrata Párt elnöke, szerdán végre elárulta, kit javasol maga helyett a miniszterelnöki tisztségre.


Sevil Shhaideh, Románia, PSD, PSD-ALDE, Liviu Dragnea, kormányalakítás, parlamenti választások
Sevil Shhaideh — Fotó: Mohai Balázs/MTI
Bár a román sajtóban potenciális jelöltek tucatjainak neve felmerült, az SZDP-elnöknek sikerült mindenkit meglepnie azzal, hogy Sevil Shhaideh-t javasolta a posztra.

A tanú bábja


Az országos politikában ismeretlen 52 éves közgazdász-informatikus szokatlanul csengő nevét az SZDP politikusai és koalíciós partnereik is csak most tanulják kiejteni.
Sevil Shhaideh a Romániában őshonos dobrudzsai, mintegy 60 ezres muzulmán kisebbségből származik. Lánykori neve Geambec volt, egy konstancai orvossal kötött első házassága idején a Sumanariu nevet használta. Jelenleg második férje, egy Romániában élő, állami intézményekben is foglalkoztatott szíriai üzletember, Akram Shhaideh nevét viseli 2011-es házasságkötésük óta.
A román sajtó szerint második esküvőjén a Konstanca megyei tanács — időközben korrupcióért börtönbe zárt — volt elnöke, Nicușor Constantin és Liviu Dragnea is „násznagy” volt. Az állítólagos rokoni kapcsolatot Dragnea azzal cáfolta, hogy a muzulmánoknál nincs násznagy, és többedmagával „tanúként” volt jelen a mennyegzőn.

A tatár származású, muzulmán vallású politikusnő csaknem két évtizedig a Konstanca megyei tanács számítástechnikai osztályát, majd 2007-től 2012-ig az önkormányzati projektek vezérigazgatóságát vezette és az európai uniós támogatások lehívását irányította.

Onnan került a román fejlesztési tárcához, aminek az élén akkor éppen egy bizonyos Liviu Dragnea állt. Az ő államtitkára volt, s amikor korrupciós ügyei miatt 2015 májusában Dragnea kénytelen volt lemondani, fél évre át is vette a minisztérium irányítását.

A jobboldali ellenzék szerint Shhaideh személyében Dragnea egy „bábra” bízta a kormányt, és egyedüli szempontja az volt, hogy ellenőrizni tudja, mert attól tart, hogy az SZDP egy kevésbé lojális politikusa túlságosan nagy hatalomra tenne szert ebben a tisztségben.

Dragnea egyébként nem is titkolta, hogy — az európai és hazai szokásjog alapján — szerinte egy 47 százalékos választási győzelem után pártelnökként őt illetné meg a miniszterelnöki tisztség.

Ahogy fogalmazott: „egy igazságtalan bírói ítélet és egy alkotmányellenes törvény egyelőre megakadályozza őt abban, hogy magának követelje a posztot”. Csak azért állt elő más javaslattal, mert „nem akart egy törvénysértő kinevezést kierőszakolni”.

Dragnea ugyanakkor arra figyelmeztette az államfőt, hogy az SZDP-ALDE kormánykoalíciónak nem lesz több javaslata, és ha Iohannis nem hajlandó Shhaidehnek kormányalakítási megbízást adni, „másutt” (feltehetően az alkotmánybíróságon) fognak találkozni.

Később egy sajtóértekezleten Dragnea azt is megjegyezte: „hátizsákjában hordja a kormányfői botot és még nem vetette tűzre, mert nem tudni, mit hoz a jövő”.

Dragnea kormányfői ambícióit egy jogerős elmarasztaló ítélet törte derékba. Áprilisban ugyanis jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-ben tartott, az akkori államfő leváltásáról szóló népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Erre utalva Klaus Iohannis államfő már a választási kampány előtt kijelentette, hogy nem fog jogerősen elítélt, vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikusnak kormányalakítási megbízást adni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.