2016. december 7., szerda

Csütörtökön Romániába látogat Orbán Viktor

A magyar kormányfőt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hívta meg még novemberben, amikor a két politikus a Magyar Állandó Értekezlet sorra kerülő ülésének apropóján tárgyalt egymással Budapesten az Országházban.


Románia, Orbán Viktor, Kelemen Hunor, parlamenti választások, RMDSZ, romániai magyarság, Partium,
Kelemen Hunor és Orbán Viktor — Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI
A találkozóra Szatmárnémetiben kerül sor.

Orbán Viktor legutóbb 2014-ben, május 22-én látogatott el a partiumi városba, néhány nappal az európai parlamenti választásokat megelőzően. Mostani látogatásnak a vasárnapi parlamenti választások adnak aktualitást, a kormányfő az RMDSZ kampányhajráját erősíti majd Szatmárnémetiben. A találkozó a Kossuth Kertben lesz.

A magyar miniszterelnök mostani romániai látogatása egy olyan időszakban történik, amikor — a román nemzeti ünnep kapcsán — ismét fellángoltak az indulatok a két ország között.


Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomatáknak a román nemzeti ünnepségeken való részvételt. Traian Băsescu volt román elnök cseppet sem örült annak, hogy a magyar állam végre a helyén kezelte a román nemzeti ünnepet, de a román külügyi tárca is értetlenkedett egy sort, majd George Maior, a román hírszerzés volt igazgatója is beszólt a magyar külügyminiszternek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.