2016. december 14., szerda

Kelemenék tárgyaltak Iohannisszal

Az RMDSZ küldöttsége Bukarestben, a Cotroceni-palotában tárgyalt a román államfővel, aki előzetes egyeztetésre hívta hivatalába a parlamenti pártokat. 


Klaus Iohannis, Románia, parlamenti választások, RMDSZ, kormányalakítás
Klaus Iohannis román államfő köszönti Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét a Cotroceni-palotában — Forrás: presidency.ro
A megbeszélés után Kelemen Hunor összegezte a szövetség álláspontját: az RMDSZ nem miniszteri székekre és magas funkciókra áhítozik, hanem politikai programja érvényesítéséhez keres partnereket a parlamentben.
Az RMDSZ a kisebbségi jogok korrekciójához kér támogatást a román pártoktól, hogy ne értelmezés kérdése legyen az anyanyelv használata, a kétnyelvű feliratozás, és a magyar érdek is jelenjen meg az alkotmányos vagy közigazgatási reformnál - mutatott rá Kelemen Hunor.
Az esetleges kormányzati szerepvállalás ügyében Kelemen nem kívánt állást foglalni, mert — mint közölte — semmilyen megkeresést, felkérést nem kapott a választásokon győztes Szociáldemokrata Párttól, és nem kíván beszélni olyasmiről, ami nem történt meg.

Az RMDSZ elnöke elmondta: telefonon beszélt ugyan Liviu Dragneával, az SZDP elnökével, de az „egyszerű udvariassági gesztus volt”, gratuláltak egymás választási eredményéhez, nem volt szó a koalíciós együttműködés lehetőségéről.

Kelemen azt sem akarta részletezni, milyen feltételeket támasztana az RMDSZ az esetleges koalíciós együttműködéshez, arra hivatkozva, hogy nem kíván a sajtón keresztül üzengetni.
Mi mindig nyitottak voltunk a párbeszédre, soha nem zárkóztunk el attól, hogy különböző politikai konstrukciókat támogassunk, azok része legyünk, de még túl korai arról beszélni, ki lesz a többség, milyen lesz a többség” — összegezte Kelemen Hunor.
Korábban azt is elmondta: egyetért az államfővel abban, hogy a törvényeket be kell tartani, de nem csak azt a törvényt, amely szerint a kormánytagoknak nem lehet priuszuk, hanem azokat a törvényeket is, amelyek a kisebbségek oktatási jogait és anyanyelvhasználatát garantálják.

Az államfő meghívásának az SZDP és szövetségese, az ALDE nem tett eleget, arra hivatkozva, hogy a választások végeredményének ismerete és a parlamenti mandátumok elosztása előtt az elnöknek szerintük nincs alkotmányos alapja kormányalakítási konzultációt kezdeni.

A kormányalakítási tárgyalások várhatóan jövő héten, az új parlament megalakulása után folytatódnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy