2016. december 6., kedd

Példátlan mozgósításba kezdett az RMDSZ

Minden magyar közös érdeke, hogy Romániában erős legyen a magyar képviselet, ezért az RMDSZ a külföldön élő erdélyi magyarokat is arra kéri, szavazatukkal támogassák a szövetséget — közölte az RMDSZ ügyvezető elnöke.


RMDSZ, parlamenti választások, Kovács Péter, Románia,
Kovács Péter — Fotó: Oborocea Mónika/Maszol
Az RMDSZ keddi hírlevelében Kovács Péter arra kér minden erdélyi magyart, aki Magyarországon, vagy bárhol máshol külföldön él, hogy vegyen részt a vasárnapi parlamenti választáson, támogassa szülőföldjét, támogassa az erdélyi magyarokat szavazatával.
Erdély jövője minden erdélyi magyar ügye, azoké is, akik kényszerűségből költöztek el szülőföldjükről, és jelenleg külföldön élnek. El kell menni szavazni az itthon maradt barátokért, családokért, és azért, hogy Erdély egy olyan hely lehessen, ahova megéri visszatérni.
Minden magyar szavazat számít. Akár a Székelyföldről, akár a szórványból, a Partiumból, a Bánságból, a Kárpátokon túlról vagy a külföldi szavazókörzetből érkezik. Vasárnap mutassuk meg az erdélyi magyarok összetartó erejét!” — hangsúlyozta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az ideiglenes vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok négy képviselőt és két szenátort választanak a bukaresti törvényhozásba.


Az RMDSZ Kovács Péter ügyvezető elnököt és Laczikó Enikőt, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkárát indítja a külföldi szenátori listán, a képviselőjelöltek névsorát pedig Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök és Kinizsi Zoltán, az RMDSZ kolozsvári szervezetének alelnöke vezeti.

Kik, hol és hogyan szavazhatnak külföldön


1. a külföldön élő, bejelentett lakhellyel rendelkező román állampolgárok előzetes regisztráció nélkül a diplomáciai képviseleteken adhatják le voksukat;
  • akiknek állandó lakhelyük külföldön van, a román útlevéllel szavazhatnak, amelyben szerepel az állandó lakhelyre vonatkozó bejegyzés;

  • akiknek ideiglenes lakhelyük van külföldön, a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel voksolhatnak, ehhez mellékelni kell az adott ország hatóságai által kiadott iratot, amivel az ideiglenes lakhelyet igazolni tudja;

2. azok, akik előzetesen regisztráltak, levélben szavazhatnak;

3. nem szavazhatnak azok, akik turistaként tartózkodnak külföldön, és azok sem, akik határon túl élnek, de nem rendelkeznek hivatalos állandó vagy ideiglenes lakcímmel.

4. Magyarországon, Budapesten Románia Magyarországi Nagykövetségén és a Budapesti Kulturális Intézetben, valamint Szegeden és Gyulán, a főkonzulátusokon lehet az urnákhoz járulni; (az ideiglenes lakhelyet lakcímkártyával, vagy regisztrációs kártyával, vagy (állandó) tartózkodási engedéllyel, vagy letelepedési engedéllyel igazolhatják a szavazásra jelentkező román állampolgárok);

5. a román külügyminisztérium által összeállított útmutatóban megtalálható, hogy melyik országban, városban hol vannak a szavazókörzetek, illetve, milyen igazoló dokumentumokkal kell az urnákhoz járulniuk azoknak, akik külföldön voksolnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI