2016. december 7., szerda

Össznemzeti zarándokvonat 2017-ben is

A Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz nevű „össznemzeti zarándokvonat” 2017. június 2-án indul és 5-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza — jelentették be a szervezők kedden Budapesten.


Kárpáteurópa Utazási Iroda, Székely Gyors, Csíksomlyó Expressz, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Székelyföld, Gyimesbükk, ezeréves határ
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Jövőre tizedik alkalommal indul zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője elmondta, a zarándokvonat elindulásának tizedik évfordulója mellett két másik évfordulóról is megemlékeznek jövőre a zarándoklat során:
  1. 2017-ben lesz a 450. csíksomlyói búcsú;

  2. június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján látogatnak el a zarándokok a történelmi Magyarország ezeréves határához, Gyimesbükkre.

Generációkat és határokat átívelő összefogás


2008-ban négyszáz zarándokkal indult el az első Székely Gyors, majd néhány évvel később csatlakozott hozzá a Csíksomlyó Expressz, a két vonat pedig eddig összesen mintegy 25 ezer kilométert tett meg és körülbelül 10 ezer utast vitt.

A vonaton ott lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekes, a vonat fővédnöke pedig Böjte Csaba ferences szerzetes, akinek árvaházai javára útközben gyűjtést szerveznek. A lelki vezető 2017-ben Kóczán Árpád tábori lelkész és Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára lesz.

A Csíksomlyó Expressz szokás szerint Szombathelyről indul és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy szerelvényként indul tovább Erdélybe, körülbelül 1200 utassal. A mintegy 400 méter hosszú szerelvény kocsijait és a mozdonyát is megáldják majd indulás előtt.

A zarándokok június 2-án, pénteken indulnak Magyarországról, szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén. Vasárnap Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, majd Madéfalvára mennek, ahol megemlékezést tartanak az 1764-es madéfalvi veszedelem áldozataink emlékművénél. A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székelycsaládoknál szállásolják el.

A vonaton élő népzene szól majd, a zenészek mindig annak a vidéknek a muzsikáját játsszák, ahol éppen jár a vonat.

Jelenleg még egyeztetés alatt van, mit ábrázol majd a mozdonyt díszítő matrica. Az előző években a Szent Korona, Szent Márton, illetve II. Rákóczi Ferenc képmása is látható volt a vonaton.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI