2016. december 8., csütörtök

Orbán Viktor egyszer s mindenkorra pontot tett a miért nem ünnepelnek a magyarok december elsején kérdés végére

A választási kampány hajrájában csütörtökön Szatmárnémetibe látogató miniszterelnöktől a Digi24 hírtelevízió riportere kérdezte meg, hogy külügyminisztere milyen meggondolásból tiltotta el a magyar diplomatákat a december elsejei ünnepi eseményeken való részvételtől.


Orbán Viktor, Szijjártó Péter, magyar-román kapcsolatok, 1918-as egyesülés, román nemzeti ünnep, Románia
Orbán Viktor — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Orbán Viktor válasza így hangzott: „Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek.”
Az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés. De még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni”  — tette hozzá a kormányfő.
Orbán úgy vélte: helyes volt a magyar diplomácia döntése, amikor „az egyenes utat választotta”.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Szijártó-tiltásból óriási botrány keletkezett: a románok sokáig nem tudtak napirendre térni az ügy felett.


Traian Băsescu volt román elnök a Facebookon rendezett ámokfutást: gyakorlatilag hadat üzent Magyarországnak, de a román külügyi tárca is értetlenkedett egy sort, végül George Maior, a román hírszerzés volt igazgatója szólt be a magyar külügyminiszternek.
Orbán Viktor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök meghívására látogatott el a partiumi városba, ahol a vasárnapi parlamenti választásokra való tekintettel összefogásra és minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarokat.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.