2016. december 5., hétfő

Nesze neked, parlamenti megújulás!

A Közpolitikai Intézet (IPP) hétfőn közzétett jelentése szerint a jelenleg hivatalban lévő parlamenti képviselők és szenátorok csaknem fele indul újabb mandátumért a decemberi választásokon.


IPP, institutul pentru politici publice, Márton Árpád, parlamenti választások, Románia, RMDSZ, IPP, felmérés, román pártok,
Márton Árpád - igazi veteránnak számít a román parlamentben — Fotó: Grigore Popescu/Agerpres
A legkevesebb új arc az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) listáin van.

A képviselők 48 százaléka újrázna, 55% a Szociáldemokrata Párt, 47% a Nemzeti Liberális Párt, 78% a Liberálisok és Demokraták Szövetsége és 60% az RMDSZ színeiben. A legtöbb új arcot a NLP vonultatja fel, de közülük sokan nincsenek bejutó helyen, a legkevesebb új embert az ALDE jelölt — mutat rá az IPP.

A jelentés szerint a leghosszabb ideig — 7-7 mandátumig — a képviselőházban Kerekes Károly (RMDSZ), Márton Árpád (RMDSZ) és Bogdan Niculescu Duvăz (SZDP) dolgoztak, míg a szenátusban ez csak az RMDSZ-es Markó Bélának és Verestóy Attilának sikerült.

Az is kiderül, hogy ebben a mandátumban „csúcsra járatták” a parlamenti migrációt: 223 képviselő, azaz a teljes testület 38 százaléka jelenleg nem annak a pártnak a tagja, amelynek színeiben 2012-ben mandátumot nyert.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres