2016. december 1., csütörtök

Nem kapott UNESCO-védettséget a csíksomlyói búcsú

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező közgyűlése nem sorolta a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút — közölte a RMDSZ csütörtökön.


Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, kulturális örökség, UNESCO, Székelyföld
A csíksomlyói pünkösdi búcsú Kelet-Közép-Európa legnagyobb búcsúja — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az UNESCO azért nem fogadta el a búcsú védettségére vonatkozó kezdeményezést, mert a romániai magyar közösség részéről, a kezdeményezők részéről senki nem lehetett jelen a jelölés fenntartásakor.
A román kulturális minisztérium képviselői pedig nemcsak, hogy nem tartották fenn a kezdeményezést, hanem még meg is köszönték az elutasítást, semmibe véve közel száz szakember munkáját és az erdélyi magyarság óhaját, hogy a csíksomlyói búcsú a világörökség részévé váljon. Érthetetlen számunkra a román fél diszkrimináló álláspontja” — idézte a közlemény Kelemen Hunort.
Az RMDSZ elnöke — aki négy évvel ezelőtt kulturális miniszterként terjesztette fel a csíksomlyói búcsút az UNESCO-hoz — lesújtónak és felháborítónak tartotta a történteket. Megjegyezte: ez az eset is azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyarság a saját ügyeiben csak magára számíthat. Azt is hozzátette azonban, hogy nem adja fel a célt, tovább küzd annak eléréséért.
Csak az összefogás, a következetes és kitartó munka fog eredményre vezetni. Ha nem vagyunk ott, ahol a minket érintő döntések születnek, akkor nem járunk sikerrel. Ezért kell felmutatnunk közösségünk erejét december 11-én” — utalt a parlamenti választások fontosságára az RMDSZ elnöke.

Kormányzás ki-be, ki-be... 


A román kulturális tárca 2012 márciusában terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára a csíksomlyói búcsút.


Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is részt vett, és a Ponta-kormány miniszterei nem tartották fenn a kezdeményezést.

2014 márciusában az RMDSZ is belépett a Ponta-kormányba, és a kulturális tárca élére visszatérő Kelemen Hunor ismét beterjesztette a kezdeményezést. Az RMDSZ 2014 decemberében kilépett a Ponta-kormányból.

Támogatási yo-yo


Augusztus közepén Kelemen Hunor azt közölte, hogy értesülései szerint „a román külügyminisztérium és a kulturális tárca azon dolgozik, hogy a szakemberek által összeállított, minden érdekelt fél beleegyezését és támogatását élvező dossziét visszavonja”. Ezt később mind a román külügyminisztérium, mind pedig a kulturális minisztérium cáfolta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/RMDSZ