2016. december 6., kedd

Miklós Edit elárulta sikere titkát

A csíkszeredai születésű, magyar színekben versenyző alpesi sízőt nem érte váratlanul, hogy múlt hétvégén pályafutása során másodszor végzett harmadikként lesikló világkupaversenyen.


alpesi sí, Lake Louise, Miklós Edit, szuper-óriásműlesiklás, Magyar Sí Szövetség
Miklós Edit — Fotó: Marjai János/MTI
Miklós Edit szerint a siker megtervezhető, és ő pontosan ezt csinálta a csapatával.
A nyári felkészülés során azt építettük fel, hogy biztonságos, egyben agresszív legyen a sízésem. Az első lesikló versenyen elégedettek voltunk a tizedik hellyel, de mindannyian azt éreztük, hogy van még fejlődési lehetőség” — értékelt keddi sajtótájékoztatóján a szám olimpiai hetedik helyezettje
Miklós Edit szerint a szokásosnál jobb idénykezdés annak is köszönhető, hogy nemcsak edzettek a tengerentúlon, hanem mentálisan is készültek arra, hogy ezúttal ne legyen rossz a vk-rajt. Edit tavaly 22. lett a kanadai Lake Louise-ban rendezett mindkét lesikló versenyen.

Az MTK sportolója saját bevallása szerint bizakodva várta a szuperóriás-műlesiklást, mert tudta, nyáron sokat fejlődött a technikája.


Az elért 13. hellyel a következő viadalon már a legjobb harmincban indulhat, ami nagyon sokat számít, mert így jobb pályán csúszhat. Editnek ezt megelőzően egy 24. hely volt a legjobbja ebben a szakágban, amelyben most azt a célt tűzte ki, hogy a legjobb 25-ben végezzen, azaz rajthoz állhasson a szám vk-döntőjében.
A lesiklásból és műlesiklásból álló kombinációban egyelőre nem indulok, mert utóbbira nem készültünk, így nem kockáztatunk egy esetleges sérülést. Lesiklásban viszont a szakág legjobbjának járó kristálygömb megszerzése lehetséges” — válaszolt az MTI kérdésére Miklós Edit.

Izgalmasabb lesz a mostani szezon: többen is eséllyel pályáznak a végső sikerre


Úgy vélte, az első két versenyt megnyerő szlovén Ilka Stuhec kiválóan síelt, de szerencséje is volt, mert például a második versenyen a mezőny elejének kedvezett a széljárás. Hozzátette azonban, hogy ez saját magára is igaz, hiszen akkor egyes rajtszámmal indult.

Miklós Edit köszönetet mondott a magyar szövetségnek, hogy bíztak benne, s a korábbinál szűkösebb anyagi lehetőségek ellenére is pénzt fektettek a felkészülésébe. Elárulta, számára az a legnagyobb nyomás, hogy az utánpótlás is fejlődjön, ezért azt reméli, az eredményei által többen támogatják majd a sísportot, hogy az ne csak róla szóljon.
Én öregszem, a fiatalok nőnek. Remélem, lesz olyan köztük, aki felülmúlja az én eredményeimet is. Szeretném viszonozni azt az áldozatot, amit a szövetség értem hoz, ezért egy utánpótlást segítő alapítvány létrehozását tervezem” — mondta a 28 éves versenyző.
Miklós Edit jövő hétvégén a franciaországi Val d'Isere-ben versenyez.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI