2016. december 19., hétfő

Nem kímélték az újságírók életét az idén

Ötvenhét újságírót, kilenc bloggert és a médiában dolgozó további nyolc munkatársat öltek meg az idén munkavégzés közben, elsősorban háború sújtotta országokban.


Riporterek Határok Nélkül, média, újságírás, sajtószabadság, Szíria, meggyilkolt újságírók, bebörtönzött újságírók. Törökország, szabad véleménynyilvánítás
Sammy Ketz, az AFP riportere fedezéket keres a Damaszkusztól 55 kilométerre fekvő Maaloula utcáin — Fotó: Anwar Amro/AFP
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott, év végi jelentése szerint világszerte csökkent, Szíriában viszont drasztikusan emelkedett a megölt újságírók száma.

A tanulmány szerint Szíria 2016-ban „pokollá” vált", itt 19 újságíró vesztette az életét a tavalyi 9 után. Afganisztánban 10-en, Mexikóban 9-en, Irakban 7-en, Jemenben pedig 5 újságíró halt meg.
A jelentős csökkenés azzal magyarázható, hogy az újságírók egyre inkább elmenekülnek a túl veszélyes országokból: Szíria, Irak, Líbia, de még Jemen, Afganisztán, Banglades vagy Burundi is a tájékoztatás fekete foltjává vált, ahol a büntetlenség uralkodik” — olvasható az RSF jelentésében.
Az 57 megölt újságíró közül négy — köztük egy Szíriában lelőtt holland és egy iraki — kivételével valamennyien a saját hazájukban haltak meg.

Idén a megölt újságírók kétharmada háborús konfliktusokban halt meg, szemben a tavalyi évvel, amikor több újságíró elvileg békés országban vesztette életét, mint például Párizsban, a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni iszlamista merényletben megölt karikaturisták.
Az elmúlt évtizedben 780 újságírót öltek meg a munkájával összefüggésben az RSF összesítése szerint.
Az őrizetbe vett, illetve bebörtönzött újságírók száma 2016-ban a Törökországban kialakult helyzet miatt viszont emelkedett.

Pillanatnyilag 348 újságíró és blogger van rács mögött világszerte, ezen belül csak Törökországban több mint százan. Ez 6 százalékos emelkedést jelent 2015-höz képest.

Ha csak a bebörtönzött hivatásos újságírók számát vizsgáljuk, az 22 százalékos növekedést mutat, Törökországban pedig négyszeres emelkedés látható a júliusi puccskísérlet következményeként — mutatott rá az RSF a bebörtönzöttekről szerdán kiadott jelentésében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI