2016. december 8., csütörtök

Összefogásra buzdított Orbán Viktor Szatmáron — VIDEÓ

Minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi romániai parlamenti választásokon Orbán Viktor csütörtökön Szatmárnémetiben.


Kelemen Hunor, Orbán Viktor, parlamenti választások, Partium, RMDSZ, Románia, romániai magyarság, Szatmárnémeti, Kossuth-kert
Orbán Viktor és Kelemen Hunor sajtótájékoztatót tart a szatmárnémeti Kossuth-kertben 2016. december 8-án — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A magyar miniszterelnök Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével tárgyalt a partiumi városban.

„Azt szeretném, ha nem lehetne átnézni a magyarokon” Romániában — mondta a közös sajtótájékoztatón a kormányfő, hangsúlyozva: a romániai magyaroknak ki kell állniuk az érdekeikért

A román-magyar együttműködés minőségét is jelentősen befolyásolja a romániai magyar közösség ereje” — tette hozzá.

Jelezte, hogy ma a romániai magyar közösség környékén és az őt körülvevő román politikai világban vannak olyan jelenségek, amelyek fenyegetettséget jelentenek.

Úgy érezzük, hogy nem mindig kapják meg az itt élő magyarok az őket megillető tiszteletet, és úgy érezzük, hogy a fejlődésük elől nem segít a román hatalom minden lehetséges akadályt eltávolítani” — fejtette ki.
A miniszterelnök szerint azonban ha Románia „megfelelő politikai vezetést” választ magának, és a magyar kormányban is meglesz a hajlam az együttműködésre, akkor annak a Romániában élő magyar közösség is előnyét fogja látni.

Kijelentette azt is: Magyarország sikeres Romániában érdekelt. Ez felebaráti okokból is így van, valamint azért is, mert szomszédos országok lévén „Románia sikere felértékeli Magyarországot is” — jegyezte meg.

Összefogni mindig jobb, mint széthúzni


Orbán Viktor egyúttal gratulált Kelemen Hunornak, hogy „az adott körülmények között létrehozható legszélesebb összefogást teremtette meg” a választásra. 


Kelemen Hunor arról beszélt, hogy egy nagy győzelem erős parlamenti képviseletet jelentene a romániai magyarságnak a bukaresti törvényhozásban. „Amikor a közös dolgainkról van szó, akkor összefogunk” — mondta.

Az RMDSZ elnöke sorsdöntőnek nevezte a közelgő választást, ugyanis — magyarázta — a következő években jelentős reformok várhatók, például a közigazgatásban és az oktatásban, vagyis olyan kérdésekben születhetnek döntések, amelyek a romániai magyar közösségnek is hosszú évtizedekre meghatározzák az életét.

„Ezért azt szeretnénk, hogy bele tudjunk szólni a döntésekbe, hogy ne lehessen megkerülni azt az 1,3 millió magyar embert, aki Romániában él” — hangsúlyozta a politikus.


Forrás: MTI