2016. december 8., csütörtök

Kövesi nem schmittelte a doktoriját

Az illetékes román szaktestület szerint a DNA főügyészének doktori disszertációja nem minősíthető plágiumnak.


Laura Codruța Kövesi, doktori disszertáció, plágium, Románia, Sebastian Ghiță, CNATDCU
Laura Codruța Kövesi — Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos/Digi24
Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács ezért nem javasolja, hogy Kövesit megfosszák tudományos címétől.

A szaktestület tagjai nem találtak „súlyos szabálytalanságokat” a dolgozatban, ami tartalmaz ugyan másoktól átvett szövegrészeket, de ezeket a szerző nem a dolgozat lényegi állításaiként, eredeti gondolatokként állította be, hanem általános háttérismeretekként tálalta.

A kifogásolható, forrásmegjelölés nélkül átvett szövegrészek sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem merítik ki a plágium fogalmát.

A disszertáció eredetiségét korábban a főügyészt doktorrá avató Temesvári Tudományegyetem etikai bizottsága is megvizsgálta: szerintük a dolgozat mintegy öt százalékban tartalmaz más tudományos munkákkal azonos szöveget.

Kövesi 2012-ben kipattant plágiumbotrányát egy bűnvádi eljárás alatt álló román parlamenti képviselő, a Victor Ponta volt kormányfőhöz közel álló Sebastian Ghiță melegítette fel idén szeptemberben: Ghiță feljelentette magát a legfőbb ügyészségen, amiért 2012-ben állítólag többedmagával a szakértői jelentés meghamisításával segített „elkenni” Kövesi plágiumbotrányát.

Az országos etikai tanács akkor egyhangúlag megállapította, hogy Kövesi nem plagizált, csupán lánykori nevén publikált korábbi írásaiból emelt át disszertációjába.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres