2016. december 13., kedd

Dragnea nagyjából ugyanannyi eséllyel pályázik a miniszterelnökségre, mint Pista bá'

Klaus Iohannis román államelnök kedden megerősítette: tartja magát ahhoz az elhatározásához, hogy nem fog kormányalakítási megbízást adni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikusnak.


Románia, parlamenti választások, Klaus Iohannis, kormányalakítás, Liviu Dragnea, PSD
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
A parlamenti választások után tartott első sajtóértekezletén Iohannis bejelentette: ragaszkodik feddhetetlenségi feltételeihez.

Az államfő feddhetetlenségre vonatkozó üzenete elsősorban a vasárnapi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt elnökének szól.

Liviu Dragneát, akit a szociáldemokraták szerint leginkább megillet a kormányfői tisztség, áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-ben tartott, az akkori államfő leváltásáról szóló népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Az államfő kijelentése az SZDP-vel koalícióra készülő szabadelvű ALDE elnökének, Călin Popescu Tăriceanu-nak újbóli kormányfői kinevezését is kizárta, őt ugyanis bűnpártolás és hamis tanúzás gyanújával állította bíróság elé júliusban a DNA.

Nem jogi, erkölcsi kérdés


Az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón emklékezetetett: éppen azért beszélt a feddhetetlenségi feltételekről még a választások előtt, hogy „ne legyen vita erről” a voksolás után.


Annál is inkább mert egy 2001-ből származó törvény is előírja, hogy a kormány tagjainak ne legyen büntetett előéletük.

Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis tisztázta: a törvény esetleges megváltoztatását „másodlagos” kérdésnek tartja, a maga részéről akkor sem fog eltekinteni a miniszterelnök-jelölttel szemben megkövetelt feddhetetlenségi feltételeitől, ha a parlament időközben elhárítja Dragnea kormányfő-jelöltségének törvényi akadályát.

Elmondta azt is: nem tart attól, hogy esetleg felfüggesztik pozíciójából, majd hozzátette: semmiféle törvényes politikai lépéstől nem fél.
Az alkotmány tág mozgásteret biztosít az államfőnek a miniszterelnök-jelölt személyét illetően. 
A választásokon győztes párt javaslatát csak akkor kell figyelembe vennie, ha az abszolút többséget szerez. Az alaptörvény szerint az elnök a parlamenti mandátumok több mint felét megszerző párttal vagy — amennyiben egyiknek sincs abszolút többsége — a parlamenti pártokkal konzultálva jelöl miniszterelnököt, akinek ahhoz, hogy beiktassák, meg kell szereznie a parlament támogatását.

Iohannis, a rendíthetetlen


A kormányalakítás előkészítése érdekében Klaus Iohannis szerdára hívta konzultációra parlamenti mandátumhoz jutott pártokat.


A kormányalakítási konzultációk megkezdését a választás hivatalos végeredményének közzététele előtt szintén az SZDP elleni támadásként értékeli a román média. Dragnea ugyanis többször is jelezte, hogy csak az új parlament alakuló ülése után készül kormányalakítási tárgyalásokra menni az államfőhöz.

Az egyeztetések időzítésének azért van jelentősége, mert az alkotmány szerint az elnöknek csak akkor kell minden frakciót kormányalakítási tárgyalásra hívnia, ha egyik párt sem szerzi meg a parlamenti mandátumok több mint ötven százalékát. Ha viszont van olyan frakció, amelynek egyedül is többsége van, akkor az államfő csak azzal a párttal konzultálhat kormányalakításról, és nem teheti meg, hogy más pártból jelöl miniszterelnököt.

Az SZDP még reménykedik abban, hogy pártja a maradék szavazatok elosztása révén, vagy a más pártok jelöltjeként mandátumhoz jutó törvényhozók átcsábításával átlépheti az 50 százalékot a parlament jövő héten esedékes megalakulásáig, és így erősebb tárgyalási pozícióval a kezében járulhat az államfő elé.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy