2016. december 29., csütörtök

Tovább játszik Dragnea idegeivel Iohannis

A román államfő jobbnak tartja a szociálliberális koalíció második kormányfőjelöltjét az elsőnél, de egyelőre elhalasztotta a döntést a kormányalakítási megbízást illetően.


Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, Románia, kormányalakítás, Sevil Shhaideh
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
A döntés elhalasztása nyomán az idén már nem lehet új kormányt beiktatni.

Az SZDP-ALDE koalíció szerdán Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek, miután Iohannis előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert.

Iohannis politikai társbérleti viszonyra készül a szociálliberális koalíció leendő kormányával, de még nem döntött arról, hogy megbízza-e kormányalakítással Grindeanut.
Az elnöknek normális intézményi kapcsolata lesz az új miniszterelnökkel, nem olyan, mint Victor Pontával, akivel nem lehetett intézményes viszonyt fenntartani”  idézte az államfőhöz közel álló forrását a Mediafax hírügynökség.
A PSD-ALDE koalíció pártvezetői szerdai sajtóértekezletükön arra figyelmeztették Iohannist, hogy Grindeanu az utolsó javaslatuk, és ha nem bízza meg őt kormányalakítással, a parlamenti többség felfüggeszti hivatalából az államfőt a választói akarat semmibevétele miatt

Iohannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott az új jelölttel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.