2016. december 8., csütörtök

Kirúgták, mert autonómiáról beszélt

Dacian Ciolos román miniszterelnök a belügyminiszter javaslatára csütörtökön felmentette tisztségéből Marossy Zoltán György Temes megyei alprefektust — jelentette be Liviu Iolu kormányszóvivő.


Marossy Zoltán, Románia, autonómia, román nemzetállam, Temes megye, Dacian Cioloș

Az ok: egy temesvári portálnak adott interjúban Marossy többek között az autonómia szükségességéről, és Románia nemzetállami önmeghatározása elhibázott voltáról beszélt.

A kormányszóvivő elmondta: minden prefektustól és alprefektustól elvárják, hogy az alkotmány és a törvények tiszteletben tartásával teljesítse hivatali kötelezettségeit. Ők olyan magas rangú közhivatalnokok, akik beiktatásukkor esküt tesznek, hogy tiszteletben tartják az alkotmányt, nem pedig értelmezik azt.

Marossy Zoltánt a Pressalert.ro portálon szerda este élőben közvetített beszélgetésen magánemberi minőségben kérdezték a román-magyar viszony aktuális témáiról.

A kötetlen hangvételű beszélgetés során azt próbálta elmagyarázni, hogy:
  • egy terület autonómiája nem azonos a terület elszakadásával,
  • és az autonómia Európában arra megoldás, hogy a döntéseket minél közelebb hozzák az állampolgárokhoz.
Ez pedig Romániában is kívánatos. Én is szeretném, hogy legyen autonómia” — fogalmazott az alprefektus.

Marossy az is elmondta, hogy nem tartja helyesnek azt a megközelítést, hogy ugyanannyi autonómiát kell adni a székelyföldi Hargita és Kovászna megyének, mint például a dél-romániai Teleormannak vagy Konstancának.


Az autonómia ugyanis a helyi lakosság igényét kell hogy kielégítse. „Ahol erre nincs igény, ott nem kell legyúrni az emberek torkán”.

Úgy vélte, csak az autonómiához való jog kell általános legyen, hogy ahol ezt igénylik, ott megkaphassák. Abbéli meggyőződését is hangoztatta, hogy Romániában a fejlett régiók fogják valamikor gazdasági alapon érvényesíteni az autonómiaigényüket, és akkor az esélyegyenlőség alapján más régiók is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az alprefektus azt is megemlítette, hogy a román alkotmány elhibázottan tekinti nemzetállamnak Romániát.

A nemzetállam fogalma nem számol Románia más nemzetiségű lakóival. Úgy vélte, a román alkotmányban elhibázottan keveredik össze a nemzetiség és az állampolgárság fogalma.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres