2016. december 9., péntek

Ma tölti a százat Kirk Douglas

A Golden Globe- és Oscar-díjas hollywoodi filmcsillag és producer 1916. december 9-én született — ma ünnepli 100. születésnapját.


Hollywood, Kirk Douglas, születésnap, kultúra
Kirk Douglas 2014-ben Beverly Hills-i otthonában — Fotó: Matt Sayles/Invision/AP/MTI
Kirk Douglas a New York állambeli Amsterdamban született Issur Danielovitch Demsky néven, egy Oroszországból bevándorolt hétgyermekes zsidó család egyedüli fiaként.

Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt és bejutott az egyetemre, ahol birkózásban és színjátszásban jeleskedett, végül az utóbbit választotta. Elvégezte a drámaművészeti akadémiát, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

Drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. Több mint nyolcvan filmjében sikerült a beskatulyázást elkerülnie.

1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett. Az utolsó, az 1986-ban forgatott Kemény fickók után így humorizált: „Most, hogy elváltunk, talán szerencsésebb leszek és csinos lányokkal is játszhatok”.

1950-ben A bajnok című film ökölvívó figurájának megformálásáért jelölték először Oscar-díjra, majd még kétszer (A szörnyeteg és a szépség, 1953; A nap szerelmese, 1957). Afféle kárpótlásként 1996-ban tiszteletbeli Oscar-díjat vehetett át.

Az igazi hírnevet harmadik Oscar-jelölése hozta meg számára, amelyben a festő Vincent van Gogh-ot játszotta, majd olyan kasszasikerek következtek, mint a Stanley Kubrick által rendezett Spartacus (1959), a Telemark hősei (1965), az Őrjöngés (1978) vagy a Végső visszaszámlálás (1980).

Hollywood, Kirk Douglas, születésnap, kultúra, Kirk Douglas 100
Kirk Douglas 1966-ban Budapesten — Fotó: MTI/EPA
1955-ben saját produkciós vállalatot alapított, és megvette a Száll a kakukk fészkére című regényből készült színdarab jogait. A filmre viteli jogokat — érdeklődők hiányában — Michael fiának adta, aki hatalmas sikerű filmmel hálálta meg az apai nagyvonalúságot.

Douglas kritikus szemmel tekint vissza pályájára, mintegy száz filmjéből csupán huszonötre büszke, számosat egyáltalán nem szeret.


Fiával, a szintén Oscar-díjas Michael Douglas-szel először 2003-ban, a Túl nagy család című filmben játszott együtt. Igazi családi mozi volt, szerepelt benne még egyik exneje és Cameron nevű unokája is.

1989 óta pacemakerrel él, néhány évvel ezelőtti súlyos szélütése után volt ereje újból megtanulni járni és beszélni.

Hollywood, Kirk Douglas, kultúra, születésnap
Kirk Douglas 2011-ben — Fotó:Paul Buck/EPA/MTI
Részt vesz jótékonysági eseményeken, blogot vezet az interneten, aranyszobrocskát ad át az Oscar-gálán. Az idei locarnói filmfesztiválra küldött videóüzenetében azon sajnálkozott, hogy személyesen nem lehet jelen, de hozzátette: „Talán jövőre!”.

Október közepén személyesen adta át kedvenc színészének és producerének a nevét viselő életmű-díjat, amelynek kitüntetettje történetesen legidősebb fia, Michael Douglas volt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI