2016. december 27., kedd

Kelemen Hunor máris feltételeket szab Dreagneának

Az RMDSZ elnöke szerint a Szociáldemokrata Párt elnökének más személyt kell javasolnia a kormányfői tisztségre Sevil Shhaideh helyett.


Akram Shhaideh, Klaus Iohannis, kormányalakítás, Liviu Dragnea, PSD, PSD-ALDE, Románia, Sevil Shhaideh, RMDSZ, Kelemen Hunor
Liviu Dragnea és Kelemen Hunor — Fotó: Gábor Lajos/RMDSZ
Az RMDSZ támogató szavazata az újonnan javasolt jelölt személyétől függ” — nyilatkozta az Agerpresnek kedden Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: nem hinné, hogy Dragnea kétszer egymás után ugyanazt a kormányfőjelöltet nevezné meg, mert „ha egyszer már elutasították Sevil Shhaideh asszony személyét, akkor másodszor is el fogják”.

Kelemen szerint nem kerül az Alkotmánybíróság elé a miniszterelnök kinevezésének kérdése.
Az államfőnek joga van igent is, nemet is mondani. Ha a Szociáldemokrata Pártnak több mint 50%-a lenne, akkor talán kicsit más lenne a helyzet, de amennyiben a jelölés nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel vagy a NATO-szövetségeseinkkel való viszonyunkat érinti, akkor mindenképpen változik a dolgok állása” — tette hozzá a szövetség elnöke.
Kelemen Hunor hozzátette, hogy az államelnök alkotmányos joga a kormányfőjelöltet elfogadni vagy elutasítani.
Nem ismerjük az indokait és nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Ha egyszer azt mondta az elnök, hogy nem fogadja el, akkor valószínűleg komoly oka volt rá. Mivel nem tette nyilvánossá az indokait, mindenki a nemzetbiztonsági tényezőkre gondol, olyan érvekre, amelyekről nem lehet a nyilvánosság előtt beszélni” — mondta a szövetségi elnök.

Visszatértünk a kiindulópontba


Leszögezte: a leendő kormányfő személyétől függ, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e szavazatával.
Amikor azt mondtuk, hogy támogatjuk a kormány beiktatását, tudtuk, ki a koalíció jelöltje. Most visszatértünk oda, ahonnan elindultunk. Elvben parlamenti szinten számíthatnak részünkről a támogatásra, de ismernünk kell a miniszterelnök személyét, mert nagyon fontos, ki fogja vezetni a kormányt. Ez most nem jelent mást, csak annyit, hogy várakozó állásponton vagyunk, amíg megtudjuk, kit fognak javasolni” — szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kelemen nem lát alkotmányos okot az államfő felfüggesztésére, és pártja nem értene egyet azzal, hogy Iohannist a miniszterelnök-jelölt elutasítása miatt felfüggesszék hivatalából.


Tetszik, nem tetszik, Iohannis elnök nem tett egyebet, mint ami az alaptörvényben áll” — mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az államfő az SZDP-ALDE koalíciótól és nem mástól kért újabb javaslatot, így nekik kell a megoldásról tárgyalniuk az államfővel.

Mint korábban írtuk, Klaus Iohannis államfő visszautasította az SZDP-ALDE koalíció javaslatát arra vonatkozóan, hogy Sevil Shhaideh-t nevezze ki a miniszterelnöki tisztségbe.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres