2017. december 25., hétfő

A giccshó mezején járunk?

A címben ékeskedő kérdés egy kortárs magyar gondolkodó, név szerint Geszti Péter szájából származik, aki néhány évvel ezelőtt egy tehetségkutató műsorban előadott karácsonyi dalok hallatán merengett el ekképp.


Coldplay, karácsony, karácsonyi dalok, Michael Bublé, Smith & Burrows, X-Faktor, zene,
Illusztráció: Burján János/MTI
Ahhoz képest, hogy egyes zenekritikusok szerint a karácsonyi dalok „a legborzasztóbb dolgok a világon”, Geszti finoman fogalmazott.

Valóban minden giccs, ami a karácsonnyal kapcsolatos? A díszek, a fények, a zene? Nos, ami az utóbbit illeti, a zenekritikusok szerint attól a szent pillanattól fogva, hogy a karácsonyi dal a templomból a slágerlistákra került, tömény giccsé lett. Azelőtt is az volt — mondják —, csak akkor nem volt politikailag korrekt annak minősíteni.

karácsony, zene, karácsonyi dalok, Coldplay, Michael Bublé, Smith & Burrows, Christmas, When The Thames Froze, Christmas Lights, X-Faktor
Coldplay: Christmas Lights
Ettől függetlenül a klasszikusokat nem bántják, nem vitatják azok jól megérdemelt helyét a zenetörténelemben. Az a baj, hogy az utóbbi húsz-harminc esztendőben nem igazán született érdemes karácsonyi popdal, annak ellenére, hogy boldog-boldogtalan próbálkozik évről évre. Talán Mariah Carey „All I Want for Christmas Is You” című dala volt az utolsó, amely valamelyest a nagyok közelébe férkőzött, de az sem több egy tucatdalnál, amiben kissé túladagolták a száncsengőt.


2011-es megjelenése óta Michael Bublé „Christmas” című feldolgozáslemeze a decemberi eladási listák állandó szereplője.


Talán épp azért akkora siker a korunk Frank Sinatrajaként is emlegetett kanadai előadó lemeze, mert nem próbált feltétlenül saját dalokkal maradandót alkotni, a lemezen a kötelező klasszikusok mellett mindössze egy saját szerzemény szerepel, melynek Bob Rock (Metallica, Mötley Crüe stb.) volt a producere. Ha másért nem, hát ezért megér egy hallgatást.

karácsony, zene, karácsonyi dalok, Coldplay, Michael Bublé, Smith & Burrows, Christmas, When The Thames Froze, Christmas Lights, X-Faktor 
Smith & Burrows: When The Thames Froze / Michael Bublé: Christmas

A tucatszerzemények dömpingjében turkálva találhatunk magunknak a giccsérzet vagy -érzés elűzésére tökéletesen alkalmas, nem-klasszikus szerzeményeket is.

Ezekben is fellelhetőek azok az elcsépelt zenei megoldások, amik giccsbélyegért kiáltanak, mégsem azok. Hogy miért? Talán mert a halkabbra keverték a száncsengőt? Ki tudja... De gustibus... (kágyé)

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.