2016. december 1., csütörtök

Iohannis a magáénak vallotta december elsejét

A nemzeti ünnepnek arra kell ösztönöznie, hogy egy virágzó, büszke és egységes országot építsünk — jelentette ki a román államfő a Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videó-üzenetében.


Klaus Iohannis, román nemzeti ünnep, 1918-as egyesülés, Románia
Klaus Iohannis a frissen helyreállított első világháborús diadalívnél Bukarestben — Fotó:presidency.ro
December 1-je a mi napunk, mindannyiunké, akik románul érzünk és gondolkodunk. Ezen a napon a múltat ünnepeljük és bizalommal nézünk a jövőbe” — mondta a videóban Iohannis.

Iohannis rámutatott: az egyesülés kiváló példája annak, hogy „miként lehet egy ideált megvalósítani, ha a nemzet minden energiáját egy célnak rendelik alá”.
A nemzeti ünnepnek arra kell ösztönöznie, hogy jelentős projekteket fogalmazzunk meg és ezek köré egy virágzó, büszke és egységes országot építsünk. Isten éltessen minden románt, bárhol is él! Isten éltesse Romániát!” — zárta szavait Klaus Iohannis államfő.


Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/Facebook