2016. december 27., kedd

Iohannis nemet mondott Sevil Shhaideh jelölésére

A román államelnök nem fogadta el a Szociáldemokrata Párt és a liberális ALDE alkotta koalíció miniszterelnök-jelöltjét, a tatár származású, muzulmán vallású Sevil Shhaideh közgazdászt.


Klaus Iohannis, Sevil Shhaideh, Liviu Dragnea, PSD, PSD-ALDE, kormányalakítás, Románia, Akram Shhaideh
Klaus Iohannis, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu (háttal) — Forrás: presidency.ro
Klaus Iohannis nem indokolta meg a döntését; rövid, mindössze egyperces sajtóbejelentésén csupán annyit mondott: a pro és kontra érvek alapos mérlegelése után jutott erre az elhatározásra.
Múlt héten, amikor tárgyalásokat folytattam a politikai pártokkal, az SZDP és az ALDE Sevil Shhaideh-t jelölték a miniszterelnöki tisztségre. Alaposan mérlegeltem a pro és kontra érveket, és úgy döntöttem, nem fogadom el a javaslatot” — jelentette ki az államfő kedden a Cotroceni-palotában.
Klaus Iohannis felkérte a kormánykoalíciót alkotó pártokat, hogy a volt regionális fejlesztési miniszter helyett nevezzenek meg egy másik kormányfőjelöltet. Azzal, hogy nem bízott meg mást kormányalakítással, hanem újabb javaslatot kért a parlamenti többségtől, elismerte annak jogát a kormányfő jelölésére, így feltehetően csak a jelölt személye ellen volt kifogása.

Klaus Iohannis, kormányalakítás, Liviu Dragnea, PSD, PSD-ALDE, Románia, Sevil Shhaideh, Akram Shhaideh
Sevil Shhaideh — Fotó: Agerpres
A romániai őshonos muzulmán kisebbségből származó Sevil Shhaideh eddig nem volt szélesebb körben ismert román politikus, de munkatársai roppant nagy munkabírású, nagy közigazgatási tapasztalattal rendelkező igazi „profiként” jellemezték. Jelölése óta főleg szíriai származású férjével kapcsolatban merültek fel kifogások.

Akram Shhaideh két évtizeden keresztül a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, és a közösségi portálokon közzétett bejegyzéseiből az derül ki, hogy:
  • Bassár el-Aszad szíriai elnök híve, valamint
  • a Hezbollah libanoni, síita terrorszervezet szimpatizánsa.

Iohannis bejelentése politikai válságba sodorhatja az országot, mivel szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea a jelölt nevének előterjesztésekor figyelmeztette az államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk, ha Iohannis nem fogadja el, „máshol” találkoznak.

Dragnea korábbi nyilatkozataival azt sejtette, hogy az SZDP az államfő felfüggesztésétől sem riadna vissza, amennyiben a jobboldali államfő nem fogadja el a szociálliberális koalíció miniszterelnök-jelöltjét.

 Kapcsolódó tartalom:

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.