2016. december 27., kedd

Hóviharriadót adtak ki — Székelyföld is érintett

Hófúvásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) 23 megyére.


ANM, időjárás előrejelzés, Románia, hófúvás, havazás,
Forrás: ANM
Az elsőfokú riasztás kedd este 8 órától csütörtök reggel 10 óráig érvényes Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Brassó, Szeben, Argeş, Vâlcea, Gorj, Hunyad, Fehér, Kolozs, Bihar, Arad, Szilágy és Krassó-Szörény megye hegyvidéki térségeire.

A jelzett időszakban havazni fog, új — helyenként jelentős — hóréteg alakul ki, a széllökések erőssége meghaladja a 60-70, a gerinceken a 80-90 km/órás sebességet.

Az ANM ugyanakkor figyelmeztet, hogy december 29-étől lehűlés várható, az ország északi és központi részén fagyos éjszakákra és reggelekre kell számítani, a délkeleti térségekben megélénkülő széllel.

Finom-vegyes időjárás jön a következő napokban


Hőmérséklet-ingadozásokat és csapadékot jeleznek december végére és január első napjaira a meteorológusok.


Az ANM szerint a következő két hétben plusz 7 és mínusz 15 Celsius-fok között fog ingadozni a hőmérséklet, az ország legtöbb régiójában pedig csapadékra lehet számítani december 27-28-án és január másodika után.

Az előrejelzés szerint Erdélyben, a Bánságban és a Körösvidéken a december 27-e és január 8-a közötti periódusban fokozatosan lehűl az idő, szilveszter éjszakáján Bánságban -8 Celsius-fokig, Erdély egyes vidékein -15 fokig is lehűlhet a levegő.

Az újév első napjaiban enyhülés következik be a meteorológusok szerint, január 2-ától havazás várható, majd január 8-a körül ismét lehűlésre kell számítani mindhárom régióban.

Hegyvidéken nem kúszik fagypont fölé a hőmérő higanyszála ebben az időszakban sem éjjel, sem nappal. December 27-én -4 fok lesz az éjszakai átlaghőmérséklet hegyvidékeken, december 30-ára viszont ez -14 fokra csökken. 2017. január 2-án mínusz 8 fokos éjszakai átlaghőmérsékletet jósolnak a meteorológusok, majd ismét lehűlés következik be, nappal -8 és -6, éjszaka -12 és -10 fok körüli lesz a hőmérséklet. Havazás december 27-28-án, majd január 2-a után valószínű.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres