2016. december 12., hétfő

Hosszú Katinka: a nap és az arany

A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszófenomén 100 méter pillangón országos csúccsal aratott vasárnapi győzelmével hetedik aranyérmét szerezte meg az úszók rövidpályás világbajnokságának zárónapján a kanadai Windsorban.


Hosszú Katinka, Kanada, Magyar Úszó Szövetség, rövidpályás úszó-vb, úszás, Windsor, FINA
Hosszú Katinka a windsori rövidpályás úszó-világbajnokság legjobb női versenyzőjének járó trófeával — Fotó: Patrick B. Kraemer/EPA/MTI
Hosszú a második legjobb, saját országos csúcsához (55.71) közeli idővel (55.82) készült a döntőre.

A magyar kiválóság egy nappal korábban azt nyilatkozta: az dönthet majd, hogy sikerül-e az első 50 méteren legnagyobb riválisa, a sprintspecialistának számító Kelsi Worrellre tapadni.

Ez jól sikerült neki, hiszen szorosan az amerikai mögött volt szinte végig, azonban az utolsó forduló gyakorlatilag tökéletesen jött ki neki, és a végső métereken megnyerte a versenyt, ráadásul hatalmas, 55.12 másodperces országos csúccsal.
Nagyon örülök ennek az aranyéremnek, ez talán látszott is. Az egész világbajnokságon ez volt a legkönnyebb estém, hiszen csak egy versenyem volt, így aztán a végén kitörhettek belőlem az érzelmek. Az előző napokon rendkívül keményen kellett koncentrálnom, hiszen több számban is úsztam, most viszont ez volt a vége, végre lehetett ünnepelni, jutott erre is idő, már nem egy újabb szám járt a fejemben. Sokat gyakoroltam az ilyen sorozatterhelést, elsősorban azt, hogy mentálisan bírjam, ez a legfontosabb. A mai úszáshoz az is kellett, hogy jól aludjak az éjszaka — az elmúlt napok után jöhetett a nyugalom, ez az egyik legfontosabb ilyenkor” — idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Hosszút.
Megjegyezte, elképesztően intenzív volt számára az elmúlt hat nap, ugyanakkor csodálatos élményt jelentett számára itt versenyezni.

Hosszú Katinka, Kanada, Magyar Úszó Szövetség, rövidpályás úszó-vb, úszás, Windsor
Hosszú Katinka, miután megnyerte a windsori rövidpályás úszó-világbajnokság női 100 méteres pillangóúszásának döntőjét — Fotó: Patrick B. Kraemer/EPA/MTI
A háromszoros olimpiai bajnok klasszis ezzel a rövidpályás világbajnokságok történetének legjobb szereplésével zárt, ugyanis korábban még senki sem szerzett — a váltókat is beleértve — hét aranyérmet. Szintén rekord kilenc érme, a korábbi csúcsot az amerikai Ryan Lochte tartotta 2012-ből nyolccal.

Hosszú pályafutása során immáron 69 éremnél (42 arany, 17 ezüst, 10 bronz) tart olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról, ezzel egy éremre megközelítette a magyar örökrangsorban élen álló Cseh Lászlót, aki 70 érmet szerzett (35-18-17) ezeken az az eseményeken.

Hosszú kedden 400 méter vegyesen győzött, valamint 200 méter gyorson lett második, szerdán 100 méter háton és 200 méter pillangón nem talált legyőzőre, csütörötökön 200 méter háton, pénteken 100 méter vegyesen, szombaton pedig 200 méter diadalmaskodott, illetve 50 méter háton végzett másodikként.

Magyarország a második


Hosszú Katinka 7 arany- és 2 ezüst, valamint Bernek Péter és Verrasztó Dávid 1-1 bronzérmével a magyar küldöttség az összesített éremtábla második helyén végzett az amerikaiak mögött az úszók rövidpályás világbajnokságán.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI