2016. december 19., hétfő

Horribilis összeget fizettek a székelyföldi tejüzemért

A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap értesülései szerint a székelyföldi Covalact tejüzemet egy amerikai befektető alaptól a francia Lactalis tejtermékgyártó vásárolta meg.


Covalact de Țară, Lactatlis, Covalact, tejtermékek, gazdaság, Székelyföld, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda,
A Covalact sepsiszentgyörgyi üzeme — Forrás: Facebook/Covalact de Țară
A franciák ezzel jelentősen növelték romániai piaci részesedésüket.

A 360 alkalmazottat foglalkoztató Covalact tejtermékgyártónak két üzeme van Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában; tavaly 200 millió lej árbevétele volt 6 millió lej nyereség mellett. 2015 előtt öt éven át veszteségesen működött.

A Covalactot 2007-ben vásárolta meg a SigmaBleyzer amerikai befektető alap 10 millió euróért.


A francia Lactalis a román gazdasági lap értesülései szerint most 30-40 millió eurót fizetett a székelyföldi tejtermékgyártóért. A felek nem közölték a tranzakció értékét.

Szinte az egész piacot bekebelezték


A Lactalis 2008-ban lépett be a román tejtermékpiacra, akkor megvásárolta a LaDorna márkát.


A francia vállalat az idei év elején vált piacvezetővé Romániában, amikor megvásárolta az addig legnagyobb román tulajdonban levő tejtermékgyárat, a gyulafehérvári Albalactot. Júliusban a román versenytanács jóváhagyta ezt a tranzakciót.

A Ziarul Financiar számításai szerint a franciák árbevétele a Covalact megvásárlása nyomán elérheti a 200 millió eurót az 1 milliárd eurósra becsült román tejtermékpiacon. A Lactalis főleg a sajt- és a joghurttermékek piacán erősítheti pozícióját a Covalact felvásárlásával, amit jóvá kell hagynia még a versenytanácsnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: ZF via MTI