2016. december 20., kedd

Hatalmas pofonként élte meg a berlini gázolást Angela Merkel

Először szólalt meg a berlini kamionos terrortámadás óta a német kancellár, aki a nyomozás eddigi megállapításai alapján hajlik arra, hogy terrortámadásnak minősítse a hétfő este elkövetett kamionos gázolást.


Berlin, berlini terrortámadás, Breitscheidplatz, illegális bevándorlás, migráció, terrorizmus, Willkommenskultur, Angela Merkel,
Angela Merkel — Fotó: Fabrizio Bensch/REUTERS
Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki „védelmet és menedéket kért és kapott Németországban”.


Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett.

Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, szabadon, együtt, nyitottan. Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni” — mondta Angela Merkel.
Ez egy „nagyon nehéz nap” Németországnak, a mély megrendülésben mindenki gyászolja az áldozatokat, reménykedik és imádkozik azért, hogy a sebesültek felgyógyuljanak és folytathassák életüket — mondta a kencellár.

Aláhúzta, hogy az ügy minden részletét feltárják, és a felelősöket a törvény teljes szigorával megbüntetik. Köszönetet mondott a támadás helyszínére mozgósított mentőknek, tűzoltóknak és az ügy feltárásán dolgozó rendőröknek.

Az eddigi, még nem megerősített értesülések szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a támadást a Németországba menedékkérőként érkezett, 23 éves, pakisztáni származású Naved B. hajtotta végre.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy