2016. december 27., kedd

Az Év Embere: Hans Hedrich

erdővédelem, Hans Hedrich, Holzindustrie Schweighofer, Indigó csoport, környezetvédelem, Neuer Weg Egyesület, rétyi fűrészüzem
Hans Hedrich
Fotó és címlapterv: Toró Attila

Portálunk első alkalommal 2013-ban ítélte oda az Év Embere tiszteletbeli titulust, amit abban az évben Lakó Péterfi Tünde kisebbségjogi harcos kapott. A szerkesztőség és az olvasók elismerését 2014-ben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vehette át, 2015-ben pedig Tóásó Előd hazatérését ünnepeltük — a megosztott díjjal a testvéri szeretet fontosságára hívtuk fel a figyelmet.


Idén egy olyan közéleti személyiségre esett a választásunk, aki időt és energiát nem sajnálva Dávid és Góliát-harcot vív bivalyerős multinacionális nagyvállalatokkal, központi intézményekkel, önkormányzatokkal és alvilágiakkal, mindannyiunk jelenét és jövőjét alapjaiban érintő ügyekért.


Az Év Embere : Hans Hedrich


Indigó csoport / 2016. december 27., kedd /

Hans Hedrich szerethető zöld aktivista, akinek meggyőződése, hogy a jó ügyekért összefogó polgárok együtt sikert érhetnek el. Született optimista, szereti a természetet, az embereket, és őszintén hisz abban, hogy tenni kell a közösségért.


A rétyi Schweighofer fűrészüzem elleni tiltakozás nem Hans Hedrichhel kezdődött, de jelentős szerepe van azokban az eredményekben, amelyeket közösen értünk el. Sepsiszentgyörgy 2013-ban sem a zöld aktivizmusról volt híres, de a Kovászna megyei Rétyre tervezett Schweighofer fűrészgyár réme pár lelkiismeretes szentgyörgyi lakost arra ösztönzött, hogy petíciót indítsanak a beruházás ellen; a petíciót 7500-an írták alá, s bár a befektetés megvalósulását nem tudtuk megakadályozni, a város és minden erdőkért aggódó támogatónk 2013-ban — és az azóta eltelt években — megmutatta, hogy aláírásával és adományával is vállalja, hogy ellenzi a rétyi üzem megépítését.

Három éve még mindenki gyors sikerben reménykedett, de később rádöbbentünk, hogy évekig eltarthat a tiltakozás, szükség volt hát tapasztalt aktivistákra. A segítők között volt Hans Hedrich is. 2013 júliusában megalakult az Indigó csoport, aminek ő is tagja lett.

Hans Hedrich 2005 óta civil aktivista, 2009 óta foglalkozik konkrétan erdővédelemmel.

Előbb filmesként volt jelen a Retyezát Nemzeti Parkot védő akcióban, ahol a készülő A66 főút megépítését szerették volna útlezárással megakadályozni, aztán 2012-ben „Magyarok segítségével akarjuk tönkretenni Székelyföldet” címmel jelentést írt az erdőmaffiáról a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány pályázat-felhívására. Az alapítvány „Adj hangot véleményednek!” programja kizárólag romániai környezetvédelmi civil szervezeteket támogatott advocacy és watchdog típusú tevékenységeikben. A Hargita megyei famaffiával kapcsolatos kutatásait és a rétyi Schweighofer fűrészgyár elleni tiltakozás egyes epizódjait az Aves Media népszerű dokumentumfilmje, a Szabó Attila és Simó Csaba készítette „Méregzöld mesék” mutatja be.

Hans az évek során folyamatosan képezte magát szakmájában a filmezésben és az aktivizmus eszközeinek megismerésében, sok akcióban vett részt, ismeri és használja az aktivizmus eszközeit a molinófestéstől a törvények betartatásán át a tüntetésszervezésig. A Schweighofer történet sem volt ismeretlen számára, először Gabriel Păuntól hallott róla; aktivista körökben évek óta ismert volt a Schweighofer név, aggódva követték a szászsebesi és a radóci fűrészüzem tevékenységét.

Az esetleges rosszindulatú és a tiltakozók életét megkeserítő támadások miatt csak kevesen vállalják, hogy egy zöld ügy arcai legyenek, kisvárosban egy ilyen elköteleződés a karrier végét is jelentheti. Tudjuk, hogy a rétyi fűrészüzem engedélyeit a Kovászna megyei önkormányzat is aláírta, nem voltak illúzióink... Végül Hans vállalta, hogy a rétyi Schweighofer-beruházás elleni tiltakozás arca lesz, és ezzel egy nagyon jószívű, több nyelven beszélő, zöld aktivistával gazdagodtunk, aki bármikor kész három nyelven nyilatkozni a rétyi beruházás leállításának szükségességéről.

A zöld aktivizmus nem fenékig tejfel, aki felvállalja, az kap hideget-meleget. Amióta civil aktivistaként kiáll a számára fontos ügyek mellett, Hansot folyamatosan támadják: a 2012-es parlamenti választások előtt nem volt elérhető a blogja, Radu-Sandu Moldovan, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője feljelentette rágalmazásért, majd egy blogbejegyzés miatt beperelték, az idei parlamenti választások előtt meg rágalmazó cikk jelent meg róla.

Hans meggyőződése, hogy jogi úton is harcolni kell Schweighofer ellen. Ő volt az, aki több rutinos aktivistával együtt meggyőzte az aktivizmusba menet közben beletanuló helyi civileket, hogy pereket kell indítani. A perek indítását a fogarasi Neuer Weg Egyesület vállalta, aminek Hans az alelnöke. Jelenleg hat per van folyamatban.

A jogi hercehurca idegtépő és nagyon kevés örömünket leljük benne. Közben meg kell találni az élet apró örömeit, ami segít legyőzni az elkeseredésünket. Hans nem adja fel sem a projektjeit sem az élet kisebb-nagyobb örömeinek keresését, mindig talál magának valami elfoglaltságot, ha nem a segesvári termelők érdekeiért küzd, akkor összeköti az aktivizmust az élet kellemes oldalával: újabban egy fából készített biciklin dolgozik egy koronkai faművésszel. Tervei szerint ezzel a biciklivel majd bejárja Erdélyt és a nagyvilágot, hogy megmutassa, mi mindent tudunk mi fából gyártani, a Schweighofer- vagy Kronospan -féle gyarmatosító cégek nélkül is.

Anyagunk a vhegy.com, az Indigó csoport és a sepsiszentgyorgy.info együttműködéseként született meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.