2016. december 16., péntek

Halálos kanyarójárvány tombol Romániában

Nyolc ember vesztette életét a kanyarójárvány miatt, amely eddig több mint 1700 személyt fertőzött meg — közölte pénteken a román egészségügyi minisztérium.


járvány, kanyaró, kanyarójárvány, Románia
Illusztráció — Forrás: MTI
Valentin Popescu, a szaktárca szóvivője elmondta: 1725 megbetegedés szerepel a minisztérium nyilvántartásában és nyolc haláleset.

A hatóságok szeptemberben jelentették be, hogy kanyarójárvány van.


Azóta az ország több mint háromnegyedében, 32 megyében jelentettek megbetegedéseket. Legtöbben Erdélyben, vagyis Arad (454), Maros (238) és Temes megyében (240) fertőződtek meg a vírussal.

Az egészségügyi minisztérium a „felelőtlen oltásellenes kampányt” teszi felelőssé a járványért.

A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására.

A szülők feltétlenül oltassák be a gyermekeket!


A szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így a már 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak kanyaróellenes vakcinát. A szóvivő felszólította azokat szülőket, akiknek a gyermekei nem kapták meg az oltást, hogy pótolják utólag a mulasztást.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.