2016. december 23., péntek

Ha Iohannisnak volna humorérzéke

Nem sok, éppen egy annyicska, mint amennyi kakaó van a fehér csokoládéban. Nos, ha volna, akkor nem sokat vacillálna azon, hogy kit bízzon meg kormányalakítással.


 Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, kormányalakítás, Románia, Sevil Shhaideh
Klaus Iohannis — Forrás: Digi24
Ki mást, mint Liviu Dragneát! Ühüm.

A Szociáldemokrata Párt elnöke ugyan csalódott volt tegnap amiatt, hogy Klaus Iohannis az ünnepek utánra napolta a miniszterelnök-jelölést, de higgadtan nyilatkozott az államfő bejelentését követően, nem fenyegetőzött, mint egy nappal korábban, amikor az mondta: ha az evangélikus elnök elutasítja a muzulmán jelöltet, akkor találkoznak „másutt”. Vajon Csíksomlyóra gondolt?

Nos, a fenti állítás, miszerint Dragnea „nem fenyegetőzött”, nem egészen fedi a valóságot; a Teleorman-megyei halottak feltámasztója egészen addig volt — magához képest — elegáns és diplomatikus, ameddig egy újságíró szájából el nem hangzott a kérdés: „És mi lesz, ha Klaus Iohannis mégsem Sevil Shhaideh kirakatasszonyt jelöli miniszterelnöknek, hanem egy másik szociáldemokrata politikust?

— Ha elfogadja a nevezést, akkor azt a személyt azonnal kizárjuk a Szociáldemokrata Pártból — sziszegte a bajsza alatt Dragnea, azzal hátat fordított az újságíróhadnak és elviharzott.

Liviu „egyelőre nem lehetek miniszterelnök” Dragnea nem csinál titkot abból, hogy élete vágya a kormányfői titulus megszerzése. Innentől kezdve a labda Iohannis térfelén pattog. Ha egy 180 fokos fordulattal kukázná a feddhetetlenségi feltételeit, és mégiscsak Dragneát nevezné kormányfőnek, az úgy csapna le a lehetőségre, mint tyúk a takonyra, ami az általa megszabott pártdirektíva mentén a kizárásához vezetne.

Ezt az ordító ziccert, kár lenne kihagyni. Azon ritka alkalmak egyike ez, amikor megszabadulhatnánk ettől a minden hájjal megkent politikustól. Ehhez „csupán” két dolog kellene: egy bevállalós Iohannis és egy szavatartó Dragnea. De honnan?
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.