2016. december 17., szombat

Gyásznap van ma Temesváron

A Tőkés László ellenállásából kibontakozott temesvári népfelkelés első halálos áldozatainak emlékére az intézmények homlokzatán félárbocra engedték a zászlókat.


1989-es forradalom, Temesvár, temesvári forradalom, Tőkés László,
Az 1989-es forradalom idejéből megőrzött felirat a temesvári református templom falán — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI 
Temesváron 1989. december 17-én délután 5 órakor dördültek el az első fegyverek.

A katonai ügyészség épületénél 66 halott és 196 sebesült maradt a földön. Ugyanaznap estéjén Bukarestben a Politikai Végrehajtó Bizottság árulóknak nevezte a tüntetőket, és elrendelte a temesvári felkelés erőszakos elfojtását.

A December 17 Egyesület szervezésében ezen a napon gyászmisére, koszorúzásra és a nap folyamán közös megemlékezésekre kerül sor a város több pontján, többek közt a Mártírok templomában, a hősök, valamint a szegények temetőjében, és az ortodox székesegyházban, amelynek lépcsőin este 7-kor gyertyákat gyújtanak a forradalom első halottainak emlékére.
1989 decemberében a Tőkés Lászlót védő temesvári református közösség hősies ellenállása vezetett a népfelkelés kitöréséhez, majd ebből nőtt ki a diktatúrát megdöntő romániai forradalom. A református lelkész parókiájánál kezdődtek a kommunista diktatúra megdöntéséhez vezető tiltakozások.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.