2016. december 12., hétfő

Földbe döngölték a román jobboldalt

Az első helyen végzett balközép Szociáldemokrata Párt győzelmi aránya előzmény nélküli a párt történetében — írták hétfőn a romániai lapok.


parlamenti választások, Románia, PSD, PNL, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Dacian Cioloș,
Fotó: Bogdan Cristel/EPA/MTI
A voksok mintegy 45 százalékát megszerző SZDP a legnagyobb választási győzelmét aratta 1990 óta, amikor közvetlenül a forradalom után megalakult Nemzeti Megmentési Front (FSN) aratott elsöprő sikert.

A romániai lapok egybehangzó véleménye szerint ebben döntő szerepet játszott a választópolgárok érdektelensége, az urnáktól való tömeges távolmaradása. Az Adevărul kiemelte: a 40 százalék alatti részvétel az egyik legalacsonyabb a rendszerváltás utáni romániai választások történetében

A lap szerint a választások vesztese a Klaus Iohannis államelnököt támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt, amely annak ellenére, hogy 30 százalékos eredményt tűzött ki célul, a voksoknak a 20 százalékát gyűjtötte össze.

A lap úgy véli, ez az eredmény az ellenzékbe küldi a liberálisokat, és utópiának tűnik, hogy Dacian Cioloș jelenlegi kormányfő tisztségében maradhasson. Cioloșt a liberálisok támogatták kormányfő-jelöltként.

A jobbközép HotNews hírportál szerint Iohannisnak nem maradtak eszközei megakadályozni Liviu Dragnea PSD-elnököt abban a törekvésében, hogy kormányfő legyen.

Dragneát két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben, és Iohannis novemberben kilátásba helyezte, hogy nem lesz Romániának elítélt miniszterelnöke. A portál szerint azonban Dragneának a választások utáni első nyilatkozata viszont azt jelzi, hogy kormányfő akar lenni.

A kommentátor két lehetőséget tart valószínűnek:
  1. Iohannis kiegyezik Dragneával egy olyan miniszterelnök-jelöltben, aki Dragnea irányítása és befolyása alatt áll;
  2. a felek mereven kitartanak álláspontjaik mellett, ami politikai válságot idézhet elő.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI